Janez Janša pričakuje Klemenčičev odstop

Janez Janša pričakuje, da bo nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Goran Klemenčič odstopil s sedanjega položaja pravosodnega ministra. Meni, da so posledice, ki jih je povzročilo poročilo KPK, nepopravljive, saj je poročilo zrušilo njegovo takratno vlado. Klemenčiča k odstopu pozivajo tudi drugi.

Janez Janša je prepričan, da je bilo poročilo KPK napisano načrtno, da so zrušili njegovo takratno vlado. Nekdanji senat KPK pa opozarja, da se vrhovno sodišče ni spuščalo v vsebino, ampak je ugotovilo procesno napako.   Foto: STA
Janez Janša je prepričan, da je bilo poročilo KPK napisano načrtno, da so zrušili njegovo takratno vlado. Nekdanji senat KPK pa opozarja, da se vrhovno sodišče ni spuščalo v vsebino, ampak je ugotovilo procesno napako.  Foto: STA

LJUBLJANA > Zaradi omenjenega poročila KPK je posledično razpadla takratna vlada, ki jo je vodil Janez Janša, saj jo je zapustila večina koalicijskih partneric, nazadnje pa so Janši v državnem zboru izglasovali konstruktivno nezaupnico. Predsednica vlade je nato postala Alenka Bratušek.

Med posledice je Janša prištel tudi ustavitev reform, politično nestabilnost in dražje zadolževanje, odložitev in podražitev sanacije bank, pridobivanje časa za zakrivanje odgovornosti za stomilijonske kraje iz slovenskih bank, zaustavitev privatizacijskih procesov ter ohranitev monopolov za vladanje iz ozadij. Kljub temu, da je sodišče poročilo odpravilo, je Janša nad ravnanjem sodišč v tem primeru razočaran.

Posledice so hude

“Vse institucije, ki so obravnavale naše pritožbe, so dejale, da je treba zadevo obravnavati absolutno prednostno. Ta absolutna prednostna obravnava pa je trajala več kot dve leti, v tem času so nastale nepopravljive posledice. Od rimskega prava naprej velja rek, da pravica, ki je odložena, je pravica, ki je odrečena. Nič ti ne pomaga, če je po pravici razsojeno potem, ko več ni mogoče popraviti posledic,” je dejal Janša. O pravnih ukrepih bo še razmislil, vsekakor pa pričakuje odstop pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča.

Na odločitev vrhovnega sodišča se je odzval tudi nekdanji senat KPK, ki so sestavljali Goran Klemenčič, Rok Praprotnik in Liljana Selinšek. Glede na to, da je vrhovno sodišče poročilo KPK odpravilo izključno iz procesnih razlogov in s tem začrtalo okvire novi praksi pri interpretaciji zakona o integriteti, nekdanji senat KPK ne vidi ovir, da KPK ob upoštevanju standarda, ki ga je postavilo vrhovno sodišče, postopek ponovi.

“Nismo ravnali nezakonito”

Kot poudarjajo v izjavi, prakse na področju nadzora nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank ni bilo. "Pri izvedbi nadzora nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih stranki in pripravi poročila smo ravnali z vso dolžno skrbnostjo in strokovnostjo. Odločitev komisije v zvezi z omenjenim poročilom je bila večkrat potrjena na upravnem sodišču v Ljubljani in v Celju, v postopku za izdajo začasne odredbe pa tudi dvakrat na vrhovnem sodišču," poudarjajo.

Vse to po njihovem prepričanju potrjuje, da niso ravnali samovoljno, arbitrarno, pristransko ali očitno nezakonito. "Z vidika prakse, ki je obstajala oziroma ni obstajala v času, ko je poročilo nastalo, pa lahko zgolj zatrdimo, da za svojim delom in vsebino poročila v celoti stojimo," še dodajajo. Če bi sodna praksa obstajala že v času izdaje poročila, bi jo seveda spoštovali, zagotavljajo. “Vrhovno sodišče ni v ničemer, ne neposredno, ne posredno, odločalo o vsebini poročila, o očitanih kršitvah zakona o integriteti, o nepojasnjenih gotovinskih zneskih in sumljivih denarnih transakcijah. Vsako razhajanje je zavezanec dolžan celovito in razumljivo pojasniti, česar konkretni zavezanec ni storil. Ne pred KPK, ne pozneje pred javnostjo," so še zapisali nekdanji predstavniki KPK.

TATJANA TANACKOVIČ, STA


Najbolj brano