Izvršilni odbor SLS za izključitev Marjana Podobnika iz stranke

Izvršilni odbor SLS je pristojnemu občinskemu odboru predlagal izključitev Marjana Podobnika iz stranke. Kot so danes sporočili iz SLS, so razlog ponavljajoče kršitve strankinega statuta in kodeksa etičnega ravnanja.

Izvršilni odbor SLS je pristojnemu občinskemu odboru predlagal izključitev Marjana Podobnika iz stranke.  Foto: STA
Izvršilni odbor SLS je pristojnemu občinskemu odboru predlagal izključitev Marjana Podobnika iz stranke.  Foto: STA

LJUBLJANA > V sporočilu za javnost so pojasnili, da je Podobnik kršil člene, ki govorijo o "obrekovanju najvidnejših predstavnikov SLS v medijih, nespoštovanju in kršenju sklepov najvišjih organov SLS in vplivu javnih nastopov članov na ugled stranke v javnosti".

Vodstvo stranke je o sklepu izvršilnega odbora že obvestilo tako Podobnika, kot tudi pristojni občinski odbor SLS. Kot na svoji spletni strani navaja tednik Reporter, mora namreč formalno postopek izključitve izpeljati občinski odbor, kjer je Podobnik član, to pa je v Velikih Laščah. Navajajo tudi, da se je Podobnik vodstveni strukturi SLS zameril zaradi javne kritike in pozivu za sklic izrednega kongresa, na katerem bi sam nastopil kot protikandidat Zidanšku.

SLS pa v sporočilu za javnost izpostavlja navedbe v današnjem Delu, da naj bi se Marjan Podobnik s predsednikom SDS Janezom Janšo v zakulisju usklajeval pred in po volitvah v kmetijsko-gozdarski zbornici (KGZS) ter ga prosil za pomoč pri prevzemu KGZS za povečanje možnosti zmage Demosa 2.0 na prihodnjih parlamentarnih volitvah.

V SLS pričakujejo, da bo Delo vsebino pogovorov razkrilo javnosti in posredovalo pristojnim organom v nadaljnjo preiskavo, in navajajo besede predsednika stranke Marka Zidanška: "Če navedbe v Delu držijo, sem zgrožen. To bi pomenilo absolutno izdajo slovenskega kmetijstva, ki je že tako ali tako v zelo zaskrbljujočem stanju."

Pri tem je Zidanšek opozoril, da mnoge kmetije propadajo, preveč kmetov v Sloveniji je na robu preživetja, stanovske reprezentativne organizacije pa imajo v pogovorih z vlado očitno premajhno pogajalsko moč, da bi dosegle izboljšanje stanja. "Kockanje z usodo več deset tisoč slovenskih kmetov je nesprejemljivo in sramotno," je sklenil predsednik SLS.

Marjan Podobnik je predsednik Slovenske narodne zveze pri SLS. Stranko je vodil od leta 1992 pa vse do neuspešne združitve stranke s SKD leta 2000.

STA


Najbolj brano