Izvažamo v Rusijo, uvažamo iz Kitajske

Slovenija je lani pri trgovanju z državami, ki niso članice EU, izvozila največ blaga v Rusijo, uvozila pa največ blaga iz Kitajske, izhaja iz podatkov Statističnega urada Republike Slovenije (Surs).

Največji delež vrednosti izvoza Slovenije v Rusijo so prispevali proizvodi iz skupine zdravila, in sicer 34,6 odstotka.
Največji delež vrednosti izvoza Slovenije v Rusijo so prispevali proizvodi iz skupine zdravila, in sicer 34,6 odstotka. 

LJUBLJANA > Trgovanje Slovenije z državami nečlanicami EU je približno petina celotne blagovne menjave Slovenije s tujino.

Večina trgovanja Slovenije s tujino poteka med Slovenijo in drugimi državami članicami EU, in sicer skoraj štiri petine celotne blagovne menjave Slovenije.

Zdravila v Rusijo

Najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije v letu 2015 med državami nečlanicami EU pri izvozu Rusija, pri uvozu Kitajska. Slovenija je v letu 2015 v države, ki niso članice EU, izvozila za 5.544,5 milijona evrov blaga, od tega največ v Rusijo (14,3 odstotka celotnega izvoza blaga v države nečlanice EU). Največji delež vrednosti izvoza Slovenije v Rusijo so prispevali proizvodi iz skupine zdravila, in sicer 34,6 odstotka.

Podrobnejši pregled trgovanja z Rusijo razkrije, da je delež izvoza Slovenije v Rusijo od vstopa Slovenije v EU pa vse do leta 2008 rasel, nato je v letu 2009 zaradi finančne in gospodarske krize nekoliko upadel, največjo vrednost pa je dosegel v letu 2013, ko je znašal 18,9 odstotka izvoza blaga Slovenije v države nečlanice EU. V letu 2015 je ta delež spet nekoliko upadel; znašal je 14,3 odstoka vrednosti izvoza blaga Slovenije v države nečlanice EU.

Pri izvozu celotne Evropske unije v tujino je Rusija četrta najpomembnejša partnerica. V letu 2015 so bile glavna trgovinska partnerica EU pri izvozu ZDA, saj se je tja izvozilo za približno 21 odstotkov celotnega izvoza EU. Pri slovenskem izvozu v države nečlanice EU v letu 2015 pa so bile ZDA na četrtem mestu (za Rusijo, Srbijo in Bosno in Hercegovino); vrednost našega izvoza tja je bila 8,9 odstotka celotnega izvoza Slovenije v države nečlanice EU.

Največ uvozili iz Kitajske

Iz držav nečlanic EU je Slovenija v letu 2015 uvozila za 4.493,5 milijona evrov blaga. Največ tega blaga je uvozila iz Kitajske, in sicer za 758,5 milijona evrov (ali 16,9 ostotka celotnega uvoza blaga iz držav nečlanic EU).

Največji delež k temu uvozu v letu 2015 so prispevali proizvodi iz skupine organsko-anorganske spojine (te so bile 14,2 odstotka vrednosti uvoza iz Kitajske). Glede na leto 2014 se je med proizvodi, uvoženimi iz Kitajske, najbolj povečal delež proizvodov iz skupine olja, dobljena iz nafte in bituminoznih mineralov. Podrobnejši pregled trgovanja Slovenije s Kitajsko razkrije, da se je uvoz iz Kitajske od vstopa Slovenije v EU do leta 2015 vrednostno povečal kar za petkrat.

Kitajska je bila v letu 2015 najpomembnejša trgovinska partnerica pri uvozu tudi za celotno EU. Uvoz iz Kitajske v EU je bil okrog 20 odstotkov celotnega uvoza EU. Kitajski so sledile ZDA (od tam je bilo v 2015 uvoženega približno 14 odstotkov celotnega uvoza EU). Pri uvozu Slovenije iz držav nečlanic EU so bile ZDA v 2015 na petem mestu (vrednost uvoza od tam je bila 7,4 odstotka vrednosti celotnega našega uvoza iz teh držav).

Tudi uvoz blaga iz Turčije postaja čedalje pomembnejši. Vrednost uvoza od tam se je od vstopa Slovenije v EU do leta 2015 povečala za trikrat. K vrednosti uvoza blaga iz Turčije so največ prispevali proizvodi iz skupine osebni avtomobili, katerih vrednost se je v primerjavi z letom 2014 najbolj povečala. Sledili so proizvodi iz skupine zdravila, izhaja iz podatkov Surs.

Spletno uredništvo


Najbolj brano