Izšel je prvi bosansko-slovenski slovar

Kulturno izobraževalni Zavod Averroes iz Ljubljane je v sodelovanju s Slavističnim komitejem iz Sarajeva izdal prvi Bosansko-slovenski slovar. V njem je opisanih več kot 25.300 pomenov najpogostejših besed ter nekaj tisoč frazeoloških zvez in pregovorov v bosanskem jeziku.

 Foto: Averroes.Si
Foto: Averroes.Si

LJUBLJANA > Cilj projekta je bil zajeti osnovni korpus besed, ustaljenih besednih zvez in frazemov, ki pripadajo standardnemu bosanskemu jeziku.

V slovar so vključeni tudi številni termini z različnih znanstvenih področij, ki jih je srečati v vsakodnevni komunikaciji in strokovni literaturi. Objektivno je predstavljena izvirna bosanska leksika, hkrati sta doseženi sodobnost in jezikovna odprtost.

Slavistični komite in Zavod Averroes sta s projektom začela januarja 2011. Avtorja slovarja, ki je namenjen široki šolski, kulturni in univerzitetni javnosti, sta Senahid Halilović in Amra Halilović.

Slovar je še en most med BiH ter Slovenijo, njunima narodoma in kulturama. Predstavlja tudi pomemben delež k južnoslovanski štiristoletni slovaropisni tradiciji, piše na spletni strani zavoda.

STA


Najbolj brano