Izredna odpoved Nataši Vodušek nezakonita

Nekdanja veleposlanica v BiH Nataša Vodušek je delno uspela s tožbo proti državi, poročajo mediji. Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je namreč presodilo, da je bila izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi nezakonita. Voduškovi tako pripadajo plače za nazaj, medtem ko je zunanjemu ministrstvu ni treba znova zaposliti.

Nekdanja veleposlanica v BiH Nataša Vodušek je delno 
uspela s tožbo proti državi, poročajo mediji.

 Foto: STA
Nekdanja veleposlanica v BiH Nataša Vodušek je delno uspela s tožbo proti državi, poročajo mediji.  Foto: STA

LJUBLJANA > Ministrstvo za zunanje zadeve je namreč Voduškovi izdalo sklep o izredni odpovedi julija 2013, saj je bila zaradi povzročitve hude prometne nesreče v Sarajevu oktobra 2008 obsojena na enoletno zaporno kazen. Kazen je začela prestajati 22. julija 2013, a so jo po dobrih devetih mesecih služenja kazni iz zapora predčasno odpustili 30. aprila lani.

Zaradi izredne odpovedi je Voduškova vložila tožbo na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani ter z njo po poročanju medijev delno uspela. Sodišče je namreč razsodilo, da odpoved ni bila zakonita, saj jo je ministrstvo podalo prepozno. Delovno razmerje ji tako po poročanju Dnevnika ni prenehalo 21. julija predlani, pač pa je trajalo do letošnjega 20. maja, ko je bila na sodišču zadnja obravnava.

Za to obdobje ji mora država obračunati vse zapadle bruto plače in od njih odvesti pripadajoče prispevke, akontacijo dohodnine pa za čas od lanskega do letošnjega maja. Nato ji je dolžna izplačati neto plače od 1. maja lani do 20. maja letos skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi. Prav tako ji mora obračunati denarno povračilo v višini 18.471 evrov bruto in ji po odvodu davkov in prispevkov izplačati neto znesek.

Voduškova je po pisanju Dela zahtevala tudi obstoj delovnega razmerja po 21. maju letos oziroma vrnitev v službo. Vendar je sodišče ugotovilo, da je zaupanje med strankama tako porušeno, da to ni mogoče. Ministrstvu je tako ni treba znova zaposliti.

Sodba sicer še ni pravnomočna.

STA


Najbolj brano