Izračuni katastrskega dohodka so na geodetski upravi

Kmetje lahko na izpostavah geodetske uprave preverijo, kolikšen katastrski dohodek so jim izračunali. Začel je namreč veljati nov zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka, ki ga izračunavajo po novi metodologiji. Kmetje imajo do konca oktobra čas za odločitev, ali bodo prihodnje leto obdavčeni po katastrskem dohodku ali pa je zanje ugodneje voditi knjigovodstvo.

Katastrski dohodek je ocena letnega dohodka iz kmetijske in 
gozdarske dejavnosti in je tudi podlaga za obdavčitev za tiste 
kmete, ki jim ni treba voditi nobenih knjigovodskih evidenc. Foto: Maksimiljana Ipavec
Katastrski dohodek je ocena letnega dohodka iz kmetijske in gozdarske dejavnosti in je tudi podlaga za obdavčitev za tiste kmete, ki jim ni treba voditi nobenih knjigovodskih evidenc. Foto: Maksimiljana Ipavec

SLOVENIJA > Katastrski dohodek je ocena letnega dohodka iz kmetijske in gozdarske dejavnosti in je tudi podlaga za obdavčitev za tiste kmete, ki jim ni treba voditi nobenih knjigovodskih evidenc. Glavna novost, ki jo prinaša zakon, je, da se bo za določanje katastrskega dohodka namesto nejasnega sistema kalkulacij uporabljalo ekonomski račun za kmetijsko gospodarstvo, za kar bo podatke zagotavljal statistični urad. Vlada je prepričana, da nova metodologija na bolj enostaven, pregleden in stabilen način izračunava katastrski dohodek in tudi pavšalno oceno dohodka na čebelji panj.

Na finančnem ministrstvu sicer v prihodnjem letu ne pričakujejo bistvenih sprememb in tudi na kmetijsko gozdarski zbornici menijo, da zaradi novega načina izračuna kmetje ne bodo spreminjali svojega dosedanjega načina obdavčitve.

Katastrski dohodek se bo spreminjal vsaka tri leta na podlagi povprečja ekonomskih računov, lestvice bo na tri leta na novo določila vlada. Za obdobje od leta 2017 do 2019 je lestvice sprejela na seji v četrtek.

V pavšalni dohodek se, čeprav gre za dejavnost predelave, še vedno vključuje tudi proizvodnja vina in oljčnega olja. V sistem pavšalnega ocenjevanja dohodka se je vključila še pridelava posebnih intenzivnih kultur, kot so intenzivne vrtnine, jagode in druge trajnice na njivah, za katere se je doslej moral dohodek ugotavljati na podlagi vodenja knjig.

KG, STA


Najbolj brano