Izolski bolnišnici predujem, stavke najverjetneje ne bo

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v pogovoru na tradicionalnem srečanju strokovne revije Medicina povedala, da je ministrstvo z rebalansom državnega proračuna pridobilo dodatnih 100 milijonov evrov. Tudi zato je napovedala rebalans zdravstvenega proračuna, s katerim bodo razdelili dodatno pridobljena sredstva.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v pogovoru na tradicionalnem srečanju strokovne revije Medicina povedala, da je ministrstvo z rebalansom državnega proračuna pridobilo dodatnih 100 milijonov evrov. Foto: STA
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v pogovoru na tradicionalnem srečanju strokovne revije Medicina povedala, da je ministrstvo z rebalansom državnega proračuna pridobilo dodatnih 100 milijonov evrov. Foto: STA

LJUBLJANA > Rebalans zdravstvenega proračuna bo po besedah ministrice izveden kmalu zatem, ko bo rebalans državnega proračuna sprejet v DZ.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je za Radio Slovenija kot možno rešitev težav Splošne bolnišnice Izola glede plač navedla, da bi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bolnišnici nakazal predujem. A prvi mož ZZZS Samo Fakin te možnosti še ni mogel potrditi, saj bo o tem upravni odbor odločal prihodnji torek.

Največ bo dobil Univerzitetni klinični center Ljubljana

Sama ocenjuje, da so se razmere po varčevanju v bolnišnicah in izboljšanju gospodarske rasti v zdravstvu spremenile, zato napoveduje, da bodo bolnišnice dobile dodaten denar po aneksu 1 za leto 2014. Največ med njimi bo dobil Univerzitetni klinični center Ljubljana.

Na vprašanje, kaj pogreša v slovenskem zdravstvu, Kolar Celarčeva odgovarja, da manjka krovni strateški dokument, s katerim bi opredelili, v katero smer želimo peljati slovensko zdravstvo. Prve osnutke takšnega dokumenta za leta od 2016 do 2025 imajo na ministrstvu po njenih besedah že pripravljene, javna razprava o dokumentu pa je predvidena v aprilu ali maju. Še prej ga bodo usklajevali z različnimi deležniki v zdravstvu, sledil pa mu bo akcijski program, v katerem bodo natančno opredeljene vse aktivnosti, je napovedala.

Učinkovitost v zdravstvenih ustanovah po Sloveniji je po oceni ministrice različna in odvisna od posamezne ustanove. Sama zagovarja stališče, da mora biti vodenje bolnišnic profesionalno, zato je vpeljala protokol s pogoji, kdo je lahko član sveta zavoda bolnišnice, v enem letu pa namerava tudi preveriti znanje že obstoječih članov svetov.

Za uvedbo variabilnega dela nagrajevanja

Na ministrstvu pripravljajo tudi analizo, ki bo osnova za oceno uspešnosti zdravstvenega sistema, ki jo bodo ocenjevali vsako leto.

Ministrica si še želi, da bi že spomladi z vlado začeli delati na tem, da bi se uvedel variabilni del nagrajevanja v zdravstvu, saj si ne želi uravnilovke.

Glede dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa je ocenila, da v obliki kot je, dolgoročno ne more ostati.

STA


Najbolj brano