Izmenjavali se bodo oblaki in delna jasnina

Po pogostih in vztrajnih padavinah v prvih februarskih dneh se je v tem tednu vremenska slika po pričakovanjih umirila. Večdnevna hegemonija Atlantika in Sredozemlja se je vendarle zaključila. Nad skrajnim evropskim severom je obsežno anticiklonsko območje, ki sega vse do naših krajev. Hkrati pa se ponekod na južnejših vzporednikih še zadržuje vlažen atlantski zrak.

Nad severnimi predeli Evrope se krepi anticiklonsko območje, nad Sredozemljem pa je še  vlažen zrak
Nad severnimi predeli Evrope se krepi anticiklonsko območje, nad Sredozemljem pa je še vlažen zrak 

PRIMORSKA > Evropa je razdeljena na dva dela, nad njenimi severnimi predeli prevladuje povečini stanovitno in mrzlo vreme, ponekod nad južnimi predeli pa je več vlage in nastajajo padavine.

Naši kraji nekje vmes

Naši kraji so nekje vmes, pod siceršnjim nekoliko večjim vplivom severnega anticiklona, hkrati pa niso dovolj oddaljeni od območij vlažnega zraka nad Sredozemljem, da bi lahko bila vremenska slika povsem brezhibna. Delno jasno nebo bo zato občasno prekrivala zmerna oblačnost. Ob bližanju sredozemskih ciklonov, kar se bo, denimo, dogajalo tudi v prihodnjih urah, se bo krepila burja. Možnost za padavine bo v prihodnjih dneh ob prevladujoči severovzhodni vremenski sliki pri nas in v sosednji Furlaniji Julijski krajini razmeroma skromna, četudi kaj malega padavin ne gre povsem izključiti. Zlasti za soboto in nedeljo je razvoj vremenskega dogajanja še nekoliko negotov. Kaže, da se bo nekoliko bolj proti nam pomaknilo zaključeno območje vlažnega zraka z Atlantika. Šlo bo za zaključeno zračno gmoto, njeno premikanje pa je deloma nepredvidljivo. Za zdaj vsekakor kaže, da bo v soboto in nedeljo prevladovalo zmerno do pretežno oblačno in povečini suho vreme, toda ne gre povsem izključiti ne občasnih manjših padavin ne obdobij z delno jasnino.

Dokaz, da se težišče vremenske slike ponovno pomika na sever, so med drugim temperaturne spremembe. Na višini 1500 metrov v prostem ozračju je radiosonda iz Rivolta v minulih dneh, ko so bili naši kraji pod udarom vlažnih jugozahodnih tokov, namerila +3,2 stopinje Celzija. Niti ne posebno veliko, če upoštevamo, da je k nam pritekal v glavnem atlantski ali sredozemski zrak, toda precej več kot te dni, ko z burjo priteka bolj celinski. Višji sloji so bili ob minulih vztrajnih padavinah za približno 3 stopinje Celzija toplejši od dolgoletnega dogajanja, ničta izoterma pa, na višini 2000 metrov, kakih 400 metrov višja. Včeraj opolnoči je radiosonda na višini 1500 metrov namerila -1,9 stopinje Celzija in ničto izotermo na višini 1095 metrov. Spremembe so torej več kot očitne, ozračje se je v nekaj dneh v višjih slojih v povprečju ohladilo za približno 5 stopinj Celzija, spust ničte izoterme pa je bil v razmerju še nekoliko občutnejši.

Kmalu bolj dorečena slika

Če se bomo v tem koncu tedna še soočali s kolikor toliko kompleksno vremensko sliko, v kateri bodo ponekod še prisotni ostanki vlažnega atlantskega zraka, se tudi povečujejo možnosti, da bo v prihodnjem tednu vremensko dogajanje bolj dorečeno. Kot kaže, bo nastalo obsežno anticiklonsko območje, ki bo zaobjelo tudi naše kraje in bo iz dneva v dan solidnejše. Če se bo to res zgodilo, bo tretji februarski teden povečini stanoviten in precej sončen, četudi vsaj za zdaj ni videti, da bo zlasti v nočnih urah bistveno toplejši.

Danes in jutri bo delno jasno do zmerno oblačno, občasno lahko pretežno oblačno. Pihala bo zmerna do močna burja, ki bo jutri čez dan postopno slabela. Najvišje dnevne temperature bodo danes do okrog 8 stopinj Celzija, jutri do okoli 9 stopinj Celzija. V soboto in nedeljo kaže povečini na nekaj več oblačnosti, mestoma, kot kaže zdaj, ne gre povsem izključiti prehodnih manjših padavin. V nedeljo čez dan bo nekoliko topleje. BRA


Najbolj brano