Izlet PN: Po kozarcu prosecca še sladki tiramisù in rožica ali dve

Naših zvestih bralk nismo pobarali, ali so se nedavnega praznika žena spomnili tudi njihovi soprogi, partnerji in drugi življenjski sopotniki, raje smo slednjim dali drugo priložnost. Tako smo v petek naročnike PN peljali na izlet v Treviso, Sacile in Pordenone, v katerem so si lahko ogledali znameniti vrtnarski sejem Orto&giardino.

Na ribji tržnici v Trevisu (ob mostu čez reko Sile) ponujajo tudi salamo,  suhomesnate  in druge izdelke.
Na ribji tržnici v Trevisu (ob mostu čez reko Sile) ponujajo tudi salamo, suhomesnate in druge izdelke.  

TREVISO, SACILE, PORDENONE > Preden so dobili priložnost, da so se z rožico ali dvema odkupili svojim boljšim polovicam, sta jih vodnici Alenka Pavlica in Zdenka Kompare seznanili z zanimivostmi Trevisa. Srednjeveško in renesančno mesto ni znano samo po belem, rahlo penečem se vinu prosecco, in sladici tiramisù.

Nahaja se ob znameniti rimski poti Via Postumia, ki ima z našo Postojno skupno le to, da je bila v bližini ene zadnjih postaj na tej poti, zgrajeni leta 148 pred našim štetjem, po naročilu konzula Spuriusa Postumiusa Albinusa Magnusa. Pa vendar so mesto morda poimenovali že v keltskih časih, saj naj bi Tarvisium izhajal iz imena za naselje keltskega plemena Tavriski, nekateri pa ga pripisujejo grškemu korenu “tarvos”, kar označuje bika.

Na prvi pogled spominja tako na Benetke kot na bolj oddaljeno Piso. Ker se je razvijal na naplavinah, ob sotočju rek Botteniga in Sile, ima nestabilna tla, zaradi katerih je več kot 60 odstotkov visokih stavb, zgrajenih pred letom 1850, malo nagnjenih, še zlasti zvonikov. Ob bombnem napadu na veliki petek leta 1944 pa je bilo porušenega skoraj 80 odstotkov starega mestnega jedra. Kasneje so ga temeljito obnovili, zato je med hišami in večstanovanjskimi stavbami še zdaj videti rečne mline, lučaj stran pa sedeže uglednih tekstilnih podjetij, Benetton, Sisley, Stefanel, Geox, Diadora in Lotto Sport Italia, ter De' Longhia ali Pinarella, ki izdelujeta aparate za kavo oziroma kolesa.

Treviso je imel prvo zlato obdobje v 12. stoletju, ko je bil svobodno mesto oziroma občina (libero comune). Z omejeno demokracijo so ga vodili bogati moški, plemiči, v 300-članskem velikem svetu, iz katerega so sestavljali 12-članski mali svet oziroma vlado, vendar je bila polovica plemstva germanskega porekla. Drugo zlato obdobje je trajalo vse do leta 1797, ko je bil Treviso pod beneško oblastjo. Sacile je bil 15 let v rokah goriških grofov. V njem je živelo veliko piscev, zato se ga je oprijel vzdevek mala Padova (v Padovi so leta 1222 ustanovili drugo najstarejšo univerzo v Italiji, 134 let po bolonjski univerzi). Kmalu po letu 1325 so dobili javne šole, sprva za dečke, kasneje še vrtce. Zdaj pa mestu pravijo tudi pordenonski Capri ...

MIRJANA CERIN


Najbolj brano