Izbrisanim do zdaj priznanih za dobrih 15 milijonov evrov odškodnin

Upravne enote so do torka prejele 5059 vlog za določitev denarne odškodnine zaradi izbrisa leta 1992. Od tega je bilo prav tako do torka odločeno o 4330 vlogah, pri čemer je bilo 3715 ugodeno.

V upravnem postopku, ki ga vodijo upravne enote, lahko upravičenec za vsak mesec izbrisa dobi po 50 evrov. Če meni, da je takšna odškodnina prenizka, lahko vloži tožbo na sodišče, pri čemer pa dosojena odškodnina ne sme preseči trikratnega zneska
V upravnem postopku, ki ga vodijo upravne enote, lahko upravičenec za vsak mesec izbrisa dobi po 50 evrov. Če meni, da je takšna odškodnina prenizka, lahko vloži tožbo na sodišče, pri čemer pa dosojena odškodnina ne sme preseči trikratnega zneska 

LJUBLJANA > Pri tem so upravne enote izbrisanim priznale za nekaj več kot 15,6 milijona evrov odškodnin, so pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Od 5059 prejetih vlog za denarno odškodnino so jih upravne enote zavrnile 522, 53 so jih zavrgle, v 40 primerih pa so postopek ustavile. Od 3715 ugodeno rešenih pritožb jih je pravnomočnih 3129.

Skupna višina priznanih odškodnin znaša nekaj več kot 15,6 milijona evrov. Do torka so upravne enote izplačale za nekaj več kot 3,4 milijona evrov odškodnin, do konca letošnjega leta pa je za ta namen predvideno še izplačilo v višini približno 800.000 evrov.

Zahtevek za odškodnino lahko izbrisani poda do 18. junija 2017

Na ministrstvu pojasnjujejo, da so denar za letošnja izplačila odškodnin v celoti zagotovljena na proračunskih postavkah upravnih enot. V leto 2015 bodo za odškodnine potrebovali približno 10 milijonov evrov, ki jih nameravajo upravnim enotam zagotoviti iz tekoče proračunske rezerve oziroma z rebalansom proračuna za leto 2015.

Po zakonu o odškodninah za izbrisane, ki se je začel uporabljati junija, se sicer odškodnina izplača v največ petih obrokih, pri čemer je prvi obrok v višini 1000 evrov izplačan v 30 dneh po pravnomočnosti odločbe oziroma sodbe, nadaljnji pa v letu dni po zapadlosti prejšnjega obroka.

Izbrisani, ki uveljavlja zahtevo za odškodnino, lahko to stori na upravni enoti, na območju katere je imel v času izbrisa prijavljeno stalno prebivališče, zahtevek pa lahko poda do 18. junija 2017.

Čas trajanja postopka je odvisen od konkretnega primera in od skupnega števila vloženih zahtevkov pri posamezni upravni enoti, zakon pa za odločitev v zadevah, v katerih se lahko odloči po skrajšanem ugotovitvenem postopku, določa enomesečni rok. Dvomesečni rok je določen v zadevah, v katerih je pred odločitvijo treba izvesti poseben ugotovitveni postopek.

50 evrov za mesec izbrisa

Do odškodnine so po zakonu upravičeni izbrisani, ki imajo urejen status v Sloveniji oziroma imajo dovoljenje za stalno prebivanje oziroma slovensko državljanstvo ali pa so za status zaprosili po prvotni zakonodaji, a ga niso dobili, po prenovljeni zakonodaji pa zanj niso zaprosili.

V upravnem postopku, ki ga vodijo upravne enote, lahko upravičenec za vsak mesec izbrisa dobi po 50 evrov. Če meni, da je takšna odškodnina prenizka, lahko vloži tožbo na sodišče, pri čemer pa dosojena odškodnina ne sme preseči trikratnega zneska odškodnine, do katere bi bil upravičen v upravnem postopku. Po sicer neuradnih podatkih državnega pravobranilstva naj bi takšen zahtevek vložilo le nekaj posameznikov.

Po pričakovanjih ministrstva naj bi zahtevke za odškodnino skupaj vložilo približno 12.000 izbrisanih, ki naj bi jim izplačali za približno 130 milijonov evrov odškodnin.

STA


Najbolj brano