Izbrali niso ne CPK ne Godine

Državi ni niti v drugem poskusu uspelo podeliti koncesije za vzdrževanje in varstvo državnih cest na območju, ki zajema Istro, Kras, Postojnsko in Bistriško. Za koncesijo sta se potegovala zdajšnji koncesionar Cestno podjetje Koper (CPK) in podjetje Godina s Hrpelj skupaj s partnerjem CVP Inženiringom iz Ljubljane.

Lani februarja so  odstranjevali  posledice ujme na regionalni cesti Razdrto-Postojna.   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Lani februarja so odstranjevali posledice ujme na regionalni cesti Razdrto-Postojna.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

JUŽNA PRIMORSKA > Obe podjetji sta pravočasno oddali vlogo. “Strokovna komisija je pri obeh vlogah ugotovila, da ne izpolnjujeta razpisnih pogojev. Ker pa postopek še ni končan, vam izločitvenih razlogov za zdaj ne moremo pojasniti,” so nam sporočili z Direkcije za infrastrukturo (nekdanja Direkcija za ceste), ki sodi pod okrilje infrastrukturnega ministrstva. Vlada je že prejšnji teden sprejela sklep, da se razpis ponovi.

Zanimivo pri tem je, da je tako propadel že drugi poskus izbora koncesionarja za južno Primorsko. Prvič so ga skušali izbrati pred dvema letoma, vendar so takrat razveljavili celoten razpis (za vso Slovenijo), tokrat pa so izločili samo območje južne Primorske.

CPK, ki že od leta 2009 bdi nad državnimi cestami, se je prijavil na oba razpisa. Zakaj tokrat ne izpolnjujejo razpisnih pogojev, ne vedo. Podobno kot v podjetju Godina pravijo, da jih z direkcije še niso seznanili. Na sklep, ki ga pričakujejo, pa se lahko pritožijo.

CPK ostaja torej koncesionar do izbora novega koncesionarja, katerega mandat bo trajal sedem let. Pravijo, da imajo na primorskih cestah pozimi - zaradi burje in snežnih metežev - težje pogoje dela, kot na drugih koncih Slovenije. Z vzdrževalnimi deli na državnih in lokalnih cestah pa se ukvarja 80 od skupaj 296 zaposlenih.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano