Vlak s 500 begunci na poti v Avstrijo čez Jesenice

Eden od vlakov, ki so danes odpeljali iz Dobove, bo 500 beguncev prepeljal prek železniškega mejnega prehoda Jesenice neposredno v Avstrijo. Kot so pojasnili na Policijski upravi Kranj, so avstrijski organi potrdili, da bodo omenjene begunce sprejeli.

Eden od vlakov, ki so danes odpeljali iz Dobove, bo 500 
beguncev prepeljal prek železniškega mejnega prehoda 
Jesenice neposredno v Avstrijo.  Foto: STA
Eden od vlakov, ki so danes odpeljali iz Dobove, bo 500 beguncev prepeljal prek železniškega mejnega prehoda Jesenice neposredno v Avstrijo.  Foto: STA

LJUBLJANA, ŠENTILJ > Doslej so namreč begunci v Avstrijo vstopali le na Šentilju in v Gornji Radgoni. Ker je predvsem mejni prehod Šentilj zelo obremenjen, je ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar že v sredo poudarila, da bi bila nova izstopna točka beguncev iz Slovenije v Avstrijo zelo dobrodošla.

Ali bo železniški mejni prehod Jesenice postal nova vstopna točka na meji z Avstrijo, pa še ni znano.

Pripadniki Slovenske vojske (SV) tudi danes nadaljujejo s podporo policiji pri reševanju begunske krize. Pri širšem varovanju državne meje je danes sodelovalo 277 pripadnikov SV, 120 vojakov pa je vključenih v logistično podporo pri oskrbi migrantov, so sporočili iz SV.

Vojaki nudijo podporo policijskim upravam Novo mesto in Maribor pri širšem varovanju državnih mej in območij. S helikopterjem spremljajo razmere na državni meji, s tovornimi vozili in avtobusi pa zagotavljajo vse potrebne prevoze ter nastanitev policistov v novomeški in mariborski vojašnici.

Število sodelujočih pripadnikov SV se bo sicer čez dan spreminjalo glede na morebitne dodatne zahtevke policije. SV vojakom zagotavlja ustrezno zaščitno opremo, ki je do zdaj niso imeli. SV opravlja podporne naloge slovenski policiji v skladu z določbami zakona o obrambi. Ker spremembe zakona o obrambi, ki jih je DZ sprejel v sredo v zgodnjih jutranjih urah, še ne veljajo, se naloge SV pri reševanju begunske krize do nadaljnjega še ne bodo spreminjale.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je na današnji novinarski konferenci izredno pohvalil sodelovanje policije in vojske, ki je po njegovih besedah izvrstno.

Avstrijska ministrica ob obisku Šentilja za krepitev nadzora na zunanjih mejah EU

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner danes ob obisku na mejnem prehodu Šentilj, kjer v Avstrijo vstopa na tisoče beguncev, ni povedala, koliko jih bodo še spustili v državo. Potrdila ni niti odpiranja tretje vstopne točke za begunce na meji s Slovenijo. Poudarila pa je, da je nujna krepitev nadzora na zunanjih mejah EU.

“Čas je, da ponovno spravimo pod nadzor zunanje meje, da se tam lahko vsi begunci popišejo in že tam ugotovi, kdo beži pred vojno in komu ne pripada zaščita,” je povedala avstrijska ministrica.

Koliko beguncev bo Avstrija še sprejela, je po njenih besedah odvisno od sprejemanja beguncev v Nemčijo ter od namestitvenih zmogljivosti v Avstriji. Glede na visoke številke v državo prihajajočih beguncev pa priznava, da je to za Avstrijo “velik izziv in izredna situacija”.

Na vprašanje, ali razmišljajo tudi o morebitnem zaprtju meje s Slovenijo, ni neposredno odgovorila. “Tu lahko okrepimo nadzor, a smo že videli, da ko na tisoče ljudi želi v Nemčijo, jih tudi s policijskimi prisilnimi ukrepi ni mogoče ustaviti. Pomembno je, da zagotovimo red in varnost,” je dejala v izjavi za medije ob zaključku obiska, med katerim se je med drugim na kratko srečala s šentiljskim županom Štefanom Žvabom.

Ta jo je prosil, da Slovenija in Avstrija zaradi velike obremenjenosti Šentilja, ki je poleg Gornje Radgone trenutno edina vstopna točka za begunce iz Slovenije v Avstrijo, določijo za prestopanje meje še kakšen drug kraj.

Mikl-Leitnerjeva se glede možnosti odprtja tretje vstopne točke ni izjasnila. Prav tako ni želela komentirati namigov, da bi ta točka lahko bile Jesenice, kamor je danes namenjen eden od vlakov z begunci iz Dobove.

Na vprašanje glede tega je odgovorila, da sta s slovensko kolegico Vesno Györkös Žnidar stalno v stiku. “Položaj stalno spremljava in razpravljava o najboljših rešitvah. Prosim za razumevanje, da vsebine teh pogovorov iz varnostnih razlogov ne želiva razkriti,” je dejala.

Na starem mejnem prehodu v Šentilju, ki meji na avstrijsko Špilje, je trenutno še vedno več tisoč ljudi, ki čakajo na avtobuse. Z njimi jih že skoraj ves dan prevažajo v namestitvene centre v drugih delih Avstrije.

Po besedah vodje Rdečega križa na avstrijskem Štajerskem Augusta Bäcka računajo, da se bo v tem kraju danes obrnilo najmanj približno 10.000 ljudi, a imajo položaj še pod nadzorom. Kot je povedal, imajo na voljo dovolj avtobusov, pa tudi zalog hrane, težava pa je, če se naenkrat vsuje veliko beguncev, kot se je to zgodilo danes zjutraj, saj je pritisk množice nepredvidljiv.

V nastanitvenem centru v Šentilju na slovenski strani, od koder begunci prehajajo v avstrijsko Špilje, je bilo ob 16. uri po navedbah Policijske uprave Maribor nekaj manj kot 2600 tujcev, pričakujejo pa še okoli 800 tujcev, ki naj bi jih z dvema vlakoma pripeljali z območja Policijske uprave Novo mesto.

Razmere v Šentilju si bo v petek ogledala tudi ministrica za obrambo Andreja Katič, ki bo okoli 10. ure obiskala nastanitveni center. Katičeva se želi seznaniti s stanjem ter z aktivnostmi civilne zaščite, policije, vojske in drugih organizacij pri oskrbi migrantov. Pred tem se bo ministrica srečala tudi z županom Šentilja Štefanom Žvabom.

STA


Najbolj brano