Ivan Zidar razglasil osebni stečaj

Okrožno sodišče v Ljubljani je danes začelo stečajni postopek nad Ivanom Zidarjem, nekdanjim prvim možem SCT. Upniki lahko terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice stečajnemu upravitelju Boštjanu Pavcu prijavijo do 14. decembra, izhaja iz današnje objave na Ajpesu.

Okrožno sodišče v Ljubljani je danes začelo stečajni postopek nad Ivanom Zidarjem, nekdanjim prvim možem 
SCT. Foto: STA
Okrožno sodišče v Ljubljani je danes začelo stečajni postopek nad Ivanom Zidarjem, nekdanjim prvim možem SCT. Foto: STA

LJUBLJANA > Imperij Ivana Zidarja, temelječ na družbi SCT, se je začel podirati v letu 2011. Sredi tega leta je šla družba v stečaj, ob tem pa je delo neposredno izgubilo 760 ljudi. V stečaj so nato druga za drugo sledile njene hčerinske in z njo povezane družbe.

Nad Zidarjem so stekli sodni postopki. V zadevi Čista lopata se je udeleževal sodnih obravnav, nato pa se je začel sklicevati na slabo zdravstveno stanje in na zatožno klop ni več sedel. Tudi 14-mesečne zaporne kazni, ki ga je pravnomočno zadela v tem postopku, ni začel prestajati. Sodišče mu jo je nazadnje odložilo do 20. novembra, njegov zagovornik pa je v tej zadevi februarja vložil ustavno pritožbo.

V številnih postopkih, v katerih je bil med obtoženimi ali pa so bili povezani z njim in njegovim delovanjem, kot so predor Šentvid, zadeva Fiesa, domnevno sporni posli med določenimi družbami ali zloraba položaja in oškodovanje SCT, so ga zaradi slabega zdravstvene stanja izločili iz postopka ali o tem še odločajo.

Stečaj nekoč gradbenega velikana SCT, ki bi se po prvih ocenah moral končati v začetku letošnjega leta, se bo po ocenah upravitelja Leona Benigarja Tošiča iz lanske jeseni končal do konca leta 2018. Postopek najbolj ovirajo odprti projekti z naročniki, pravdni postopki in preizkus terjatev ter prodaja premoženja.

Upravitelj Tošič je proti Zidarju lansko pomlad vložil tri milijone evrov težak premoženjskopravni zahtevek. Lansko jesen pa ocenil, da je Zidar družbi povzročil za 8,54 milijona evrov premoženjske škode. Že takrat je zoper Zidarja eden od upnikov vložil predlog za začetek postopka osebnega stečaja.

STA


Najbolj brano