Italijanski predsednik prihodnji teden na uradnem obisku v Sloveniji

Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja bo prihodnjo sredo na uradnem obisku v Sloveniji italijanski predsednik Sergio Mattarella, so danes sporočili iz urada predsednika republike.

Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja bo prihodnjo sredo na uradnem obisku v Sloveniji italijanski predsednik Sergio Mattarella (na fotografiji). Foto: Reuters
Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja bo prihodnjo sredo na uradnem obisku v Sloveniji italijanski predsednik Sergio Mattarella (na fotografiji). Foto: Reuters

LJUBLJANA > To bo prvo srečanje predsednikov, od kar je Sergio Mattarella v začetku februarja prevzel položaj.

Kmalu po začetku njegovega sedemletnega mandata sta se predsednika pogovarjala po telefonu in se dogovorila, da bosta nadaljevala dinamiko sodelovanja, kakršno sta državi imeli v času prejšnjega italijanskega predsednika Giorgia Napolitana. Poudarila sta pomen medsebojnega zaupanja, iskrenosti in dialoga za odnose med sosednjima in prijateljskima državama.

Sosednja Italija je za Slovenijo zelo pomemben gospodarski partner - najpomembnejši na področju turizma, drugi na področju zunanje trgovine in tretji investitor. Državi sodelujeta na vrsti področij.

V ospredju je ves čas vprašanje slovenske narodne skupnosti v Italiji. Borut Pahor se bi sicer prav danes v luči obiska italijanskega predsednika srečal s predstavniki slovenske manjšine v Italiji.

Državi imata redne stike na najvišji ravni. Pahor je bil tako maja lani na državniškem obisku v Rimu. Mattarellov predhodnik Napolitano pa je bil na obisku v Sloveniji julija lani, ko ga je Pahor sprejel v Novi Gorici.

STA


Najbolj brano