Iščejo pot vrnitve

Slovenska ljudska stranka (SLS) je po Državljanski listi in Novi Sloveniji tretja politična stranka, ki se po supervolilnem letu odpravlja na kongres. Delegati bodo med Damjanom Medvedom in Primožem Jelševarjem izvolili novega predsednika, Primorka Olga Franca pa napoveduje slovo od državne politike.

Dosedanje vodstvo SLS (od leve Mihael Prevc, Jasmina Opec, Franc Bogovič, Olga Franca, Janez Tomšič) se bo poslovilo od vodenja stranke na sobotnem kongresu.
Dosedanje vodstvo SLS (od leve Mihael Prevc, Jasmina Opec, Franc Bogovič, Olga Franca, Janez Tomšič) se bo poslovilo od vodenja stranke na sobotnem kongresu.  

LJUBLJANA > Olga Franca iz Dekanov na sobotnem izrednem volilnem kongresu v Podčetrtku ne bo kandidirala niti za podpredsednico stranke niti za izvršni odbor. “Umikam se iz politike na državni ravni. Zdi se mi etično, da se je treba po porazu na volitvah, v mislih imam parlamentarne, umakniti. Pet let sem bila podpredsednica SLS, ves prosti čas namenila politiki, zdaj pa je čas za nove obraze,” je komentirala Franca, ki pa ostaja dejavna v občinskem odboru SLS, v katerem je predsednica, v ženski zvezi in v strankinem odboru za zdravstvo. Hkrati zanika, da bi prišlo do kakšne zamere ali političnega preloma z vodstvom stranke, saj se bo udeležila kongresa.

Za naslednika predsednika SLS Franca Bogoviča kandidirata v javnosti dokaj neznana Damjan Medved in Primož Jelševar.

Delegati SLS, približno 200 jih bo imelo volilno pravico, bodo imeli težko delo, saj bo od kongresa v marsičem odvisna nadaljnja pot in sam obstoj te stranke, ki je na zadnjih volitvah prvič izpadla iz državnega zbora. Prav ta poraz je bil povod za izredno stanje v stranki, medtem ko je bilo že prej jasno, da bo po izvolitvi Franca Bogoviča v evropski parlament treba poiskati novega voditelja. SLS, ki ima skoraj 13.000 članov, je na evropskih volitvah celo presegla svoje prejšnje rezultate, na lokalnih pa se je prav tako zadržala kot pomembna politična sila.

Izvršni odbor, ki je prejšnji teden pregledal kandidature, je za predsedniško mesto potrdil dva kandidata: Damjana Medveda in Primoža Jelševarja. Oba sta manj znana, bila pa sta dejavna v podmladku SLS. Medved prihaja s Ptuja in se ukvarja s čebelarstvom in mizarstvom, Jelševar, ki je samostojni podjetnik, pa je iz Zagorja ob Savi. Slednji je del sedanje vodstvene ekipe, saj je bil član izvršilnega odbora. Zato ga mnogi uvrščajo v krog dosedanjega predsednika Franca Bogoviča in Marjana Podobnika. Slednji je sicer tudi javno zavrnil možnost, da bi kandidiral za predsednika ali kakšno drugo visoko funkcijo v tej stranki, še vedno pa ji bo pomagal in svetoval. Podobno velja tudi za njegovega brata Janeza Podobnika, prav tako nekdanjega predsednika SLS, ki je pred tremi tedni v intervjuju za Primorske novice preroško poudaril: “Moja ocena je, da ne bo prevelikega drenja za kandidaturo za predsednika. Gre za zelo odgovorno, nehvaležno in mukotrpno delo. Menim, da povratek SLS v parlament ne bo enostaven, je pa možen.”

Oba kandidata se v programih zavzemata za vrnitev SLS “na pota stare slave”. To naj bi jim uspelo tako z bolj zagnanim delom kot z odprtostjo do drugih strank in z vključitvijo mladih v politično delo. Večjih političnih razlik med kandidatoma in strujami znotraj stranke ni, še najbolj očiten je različen pogled na privatizacijo, saj nekateri zagovarjajo nacionalni interes, drugi pa so naklonjeni spoštovanju vladnih zavez o prodaji podjetij Evropski uniji.

Ker Franca ne kandidira za podpredsednico, Primorska v ožjem vodstvu ne bo zastopana. Na sploh se težišče SLS v zadnjih petih letih premika na vzhod države.

Med 50 kandidati za desetčlanski izvršni odbor so tudi Žare Pregelj iz Kopra, Matic Čebulj iz Izole, Marjan Lazar iz Drežnice, Andrej Sedmak in Edvard Štavar iz Pivke ter Klemen Šavle.

DENIS SABADIN


Najbolj brano