Iščejo delavce v gradbeništvu

V drugem četrtletju je bilo v Sloveniji skoraj 9700 prostih delovnih mest, kar je približno 800 delovnih mest oziroma 9,3 odstotka več kot v predhodnem četrtletju. Največ prostih delovnih mest je bilo v predelovalnih dejavnostih in v gradbeništvu, kažejo danes objavljeni podatki državnega statističnega urada.

Največ prostih delovnih mest je v predelovalnih dejavnostih in 
v gradbeništvu. Foto: Leo Caharija
Največ prostih delovnih mest je v predelovalnih dejavnostih in v gradbeništvu. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > V predelovalnih dejavnostih je bilo nekaj več kot 2000 prostih delovnih mest, v gradbeništvu pa skoraj 1600. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se je povpraševanje po delovni sili najbolj povečalo v gostinstvu, kjer je bilo razpisanih za okoli 400 več prostih delovnih mest in v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, kjer se je povpraševanje povečalo za skoraj 230 prostih delovnih mest.

Pri delodajalcih z deset ali več zaposlenimi osebami je bilo razpisanih skoraj 5000 prostih delovnih mest, kar predstavlja 51,3 odstotka vseh prostih delovnih mest.

Stopnja prostih delovnih mest je v drugem četrtletju znašala 1,4 odstotka. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se je zvišala za 0,1 odstotne točke. Pri delodajalcih z deset ali več zaposlenimi osebami se je stopnja prostih delovnih mest prav tako zvišala, in sicer za prav tako 0,1 odstotne točke na 0,9 odstotka.

Zasedenih je bilo okoli 686.000 delovnih mest, kar je za dobrih 1700 več kot v prejšnjem četrtletju.

Podatki o zasedenih delovnih mestih se ne zbirajo z vzorčnim raziskovanjem, temveč se za celotno populacijo prevzamejo iz statističnega registra delovno aktivnega prebivalstva, so še pojasnili na statističnem uradu.

STA


Najbolj brano