Inštitut za delavske študije v podporo delavcem Luke

Pred današnjim shodom v podporo delavcem Luke, ki se bo ob 18. uri začel pred glavnim vhodom v pristanišče, je solidarnost z delavci v pismu podpore izrazil tudi Inštitut za delavske študije.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > “Od razpleta dogajanja v Luki Koper bo odvisno, kako se bodo odvijali prihodnji družbeni konflikti v državi - s tem pa tudi možnost napredka v življenjih nas vseh,” opozarjajo v Inštitutu za delavske študije (IDŠ).

Na današnjem shodu se bodo poleg številnih govornikov pred mikrofonom zvrstili tudi glasbeniki. Podporo delavcev naj bi s pesmijo prišli izrazit Pero Lovšin, Rudi Bučar, Zmelkoow in drugi.

V pismu izpostavljajo zgodovinsko vlogo delavcev, kmetov, navadnih ljudi, ki so s “pritiskom od spodaj” privedli do pomembnih družbenih sprememb. “Moderne politične svoboščine in celo demokracija sama naj bi nastali v buržoaznih revolucijah, ki naj bi jih proti fevdalnemu nazadnjaštvu vodilo hrabro in podjetno meščanstvo. V resnici so bile napredne pridobitve v teh revolucijah - če jih primerjamo s tistimi iz mita - izrazito omejene, kar pa je bilo pridobljeno, je nastalo zato, ker so se v konflikt vmešale množice delavcev in kmetov, ki so od političnih voditeljev izsilile napredne spremembe.”

Tako je tudi z delavskimi pravicami, pridobljenimi v 19. in 20. stoletju, dodajajo v IDŠ. “Uzakonitev sindikatov in deset- ali osemurnega delovnika, odprava otroškega, prisilnega in dolžniškega dela, podjetniških mest in neformalnih milic, s katerimi so delodajalci ustrahovali zaposlene, vse to je nastalo (kjer je sploh nastalo) zaradi pritiska od spodaj, pritiska, ki je pogosto trčil ob izrazito in ogorčeno nasprotovanje 'vélikih mož',” pišejo v pismu, ki je v celoti dosegljivo tu.

Spletno uredništvo


Najbolj brano