Inšpektorji zaostrujejo nadzor nad davčnimi blagajnami

Medtem ko je bil doslej nadzor nad davčnimi blagajnami, ki so v Sloveniji obvezne od 2. januarja, usmerjen predvsem v preventivno delovanje, pa bodo nadzorniki Finančne uprave (Furs) od danes bolj strogi. Napovedujejo tudi dosledno izrekanje glob zavezancem, ki še niso vključeni v sistem davčnih blagajn.

Inšpektorji zaostrujejo nadzor nad davčnimi blagajnami. 
Napovedujejo tudi dosledno izrekanje glob zavezancem, ki 
še niso vključeni v sistem davčnih blagajn. Foto: STA
Inšpektorji zaostrujejo nadzor nad davčnimi blagajnami. Napovedujejo tudi dosledno izrekanje glob zavezancem, ki še niso vključeni v sistem davčnih blagajn. Foto: STA

LJUBLJANA > Za pravne osebe in samostojne podjetnike so za primer nespoštovanja zakona o davčnem potrjevanju računov predvidene kazni v višini med 1500 in 75.000 evrov, v primeru izredno hudih kršitev pa lahko sežejo vse do 150.000 evrov. Odgovornim osebam pa lahko inšpektorji naložijo od 800 do 5000 evrov kazni.

Prekrškovne postopke bodo vodili tako zoper zavezance, ki bodo kršili zakonodajo, kot tudi zoper programske hiše, ki računalniških programov niso izdelale v skladu z določbami zakona. Posebno pozornost bodo namenili neizdajanju računov, napovedujejo na Fursu.

Med kršitvami, ki so jih ugotovili pri doslej opravljenih nadzorih, so najpogostejše uporaba programske rešitve, ki omogoča izbiro možnosti za izdajo davčno potrjenih ali nepotrjenih računov, neujemanje podatkov z računi, izdanimi potrošnikom, s tistimi, ki jih davčna blagajna posreduje informacijskemu sistemu Fursa, ter izdajanje več računov z enako ZOI številko.

Sistem davčnih blagajn je poskusno stekel 1. decembra lani, bolj množično pa so se zavezanci vanj začeli vključevati šele okoli božičnih praznikov in v začetku januarja. Od ocenjenih 60.000 do 80.000 zavezancev jih je do danes začelo uporabljati davčne blagajne 36.731.

Večina zavezancev, ki izdaja večje število računov, ima davčne blagajne že urejene oziroma so v fazi njihove dokončne implementacije in v tem obdobju izdajajo račune iz vezane knjige računov.

Zakon omogoča tudi dveletno prehodno obdobje, ko je mogoče račune še vedno izdajati iz vezanih knjig računov. Od leta 2018 pa bodo lahko z vezanimi knjigami računov poslovali le še tisti, ki bodo dokazali, da nimajo internetne povezave.

STA


Najbolj brano