Inšpektorji nad taksiste

Inšpektorji so v nadzoru v dejavnosti taksi prevozov, ki so ga opravili drugi polovici preteklega leta, odkrili nepravilnosti v skoraj tretjini primerov. Med najpogostejšimi odkritimi nepravilnostmi so neizdajanje računov, izklopljen taksimeter pri vožnji in da voznik v vozilu nima pogodbe o zaposlitvi.

Inšpektorji so v nadzoru v dejavnosti taksi prevozov, ki so ga opravili drugi polovici preteklega leta, odkrili nepravilnosti v skoraj tretjini primerov.
Inšpektorji so v nadzoru v dejavnosti taksi prevozov, ki so ga opravili drugi polovici preteklega leta, odkrili nepravilnosti v skoraj tretjini primerov.  

LJUBLJANA V dejavnosti taksi prevozov so inšpektorji v drugem lanskem polletju opravili 91 nadzorov ter pri tem ugotovili 44 kršitev pri 28 zavezancih. To je 31 odstotkov nadziranih zavezancev, so danes sporočili iz Finančne uprave (Furs).

Inšpektorji so posebno pozornost namenili ustreznosti elektronskih naprav, kjer so predvidene sankcije za kršitelje visoke, saj se gibljejo od 20.000 do 250.000 evrov.

Taksimetri namreč štejejo za elektronske naprave, za katere velja, da za izdajanje računov pri gotovinskem poslovanju ne smejo imeti računalniškega programa, ki omogoča naknadno spreminjanje podatkov o izdanih računih brez hrambe izvirnih podatkov in vseh poznejših sprememb.

Inšpektorji so ugotovili, da kršitelji ne hranijo izdanih računov ali pa jih sploh ne izdajajo, da voznik pri vožnji ni vklopil taksimetra, da ni imel nalepke in zapisnika o overitvi taksimetra, da v vozilu ni imel pogodbe o zaposlitvi in veljavne pogodbe o najemu vozila, v prometnem dovoljenju pa ni bil ni vpisan namen uporabe, to je javni prevoz potnikov.

Ostale ugotovljene nepravilnosti so še nehranjenje dokumentacije v predpisanem roku, nepravilnosti pri obračunu DDV, neobračunavanje DDV, ko nastane obveznost, nevodenje, nehranjenje ter neustrezno hranjenje poslovnih knjig.

STA


Najbolj brano