Inšpektorat v nadzor nad uvozniki, distributerji in prodajalci pirotehnike

Inšpektorat za notranje zadeve bo do konca leta opravljal inšpekcijski nadzor nad uvozniki, distributerji in prodajalci pirotehničnih izdelkov. Zagotoviti želijo večje spoštovanje predpisov na tem področju in s tem večjo varnost pri uporabi omenjenih izdelkov.

Preglede bodo inšpektorji opravljali po vsej Sloveniji, odzivali se bodo tudi na posamezne prijave potrošnikov. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Preglede bodo inšpektorji opravljali po vsej Sloveniji, odzivali se bodo tudi na posamezne prijave potrošnikov. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Na inšpektoratu pojasnjujejo, da bodo inšpektorji pri nadzoru pozorni predvsem na predpisano označevanje na izdelkih, kjer mora biti navodilo za varno uporabo zapisano v predpisani velikosti črk, na kontrastni podlagi in v slovenskem jeziku. Pregledali bodo tudi posamezne pirotehnične izdelke in preverili, če ob pravilni uporabi delujejo varno in imajo bistvene predpisane tehnične in varnostne lastnosti.

Nadzori bodo najbolj intenzivni v večjih nakupovalnih središčih, kjer so pirotehnični izdelki dostopni tudi otrokom. Preglede bodo inšpektorji opravljali po vsej Sloveniji, odzivali se bodo tudi na posamezne prijave potrošnikov.

Inšpektorji so nekaj večjih uvoznikov pirotehničnih izdelkov preventivno že pregledali v prvi polovici leta, pri čemer po pojasnilih inšpektorata niso ugotovili neskladnosti pirotehničnih izdelkov, ki so jih imeli na zalogi.

Predpisane globe za kršilce za podjetnike znašajo od 2000 do 20.000 evrov, za pravne osebe od 5000 do 50.000 evrov, za odgovorne osebe pravne osebe ali podjetnike pa od 400 do 4000 evrov. Globe so zagrožene tudi za posameznike, in sicer od 400 do 1200 evrov.

Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, v to kategorijo pa sodijo ognjemetni izdelki, ki predstavljajo zelo majhno nevarnost in povzročajo zanemarljivo raven hrupa, je dovoljena le od 19. do 31. decembra, uporaba pa le od 26. decembra do 2. januarja, navaja policija.

Te izdelke je prepovedano uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih. Prav tako je njihova uporaba prepovedana v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve.

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok in med katere sodijo tudi petarde, pa je prepovedana. Izjema so tisti ognjemetni izdelki kategorije 2, ki predstavljajo majhno nevarnost, povzročajo nizko raven hrupa in so namenjeni uporabi na omejenih območjih na prostem.

Tipični izdelki te vrste so rimske svečke, majhna ognjemetna kolesa, bengalične bakle, baterije in kombinacije, rakete in podobno.

STA


Najbolj brano