Inšpekcija ugotovila nepravilnosti v šmarskem vrtcu

Inšpektorat za šolstvo in šport je v šmarskem vrtcu ugotovil nepravilnosti in ravnateljici Marti Drofenik izrekel opozorilo ter ji določil rok, do katerega mora pomanjkljivosti odpraviti. Nasilja v vrtcu inšpektorat ni obravnaval, nekatere kršitve pa so povezane prav z njim, danes poroča časnik Delo.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

ŠMARJE PRI JELŠAH > Inšpektorat po navedbah časnika kakšnih večjih nepravilnosti sicer ni odkril. Največje kršitve zakonodaje, ki jo je šolska inšpekcija v vrtcu odkrila, so povezane z varnostjo otrok.

Pooblaščeni delavci, ki pri svojem delu izvedo za primere telesnega in duševnega nasilja, so dolžni o tem obvestiti organe pregona. Po ugotovitvah inšpektorata tega niso storili, prav tako niso obvestili ravnateljice Drofenikove.

Glede zagotavljanja varnosti otrok je inšpektorat ugotovil kršitve zakonodaje v dveh primerih, ko sta pomočnika vzgojiteljev sama peljala večjo skupino otrok iz območja vrtca, enkrat ni bilo predpisanega števila polnoletnih oseb. Za oba inšpektorat predlaga uvedbo disciplinskega postopka, ravnateljica se o tem lahko sama odloči.

Inšpektorat je potrdil navedbe zaposlenih, da je ravnateljica zaposlila delavko brez ustrezne izobrazbe, vendar so jo že odpustili. Strokovnih delavcev ob odsotnosti po oceni inšpektorata ne bi smeli nadomeščati študenti, kar je bila precej redna praksa v šmarskem vrtcu.

Druge ugotovljene nepravilnosti so predvsem v povezavi z dokumentacijo, navedbe nekaterih zaposlenih, ki so trdili, da jih ravnateljica že dolgo ni spremljala pri njihovem delu, pa ne držijo, je ugotovil inšpektorat.

Zaposleni pa z zanimanjem čakajo še na ugotovitve preostalih nadzorov, najbolj glede mobinga, še poroča Delo in dodaja, da se bodo kandidatke za novo ravnateljico svetu zavoda predstavile v začetku marca. Drofenikovi se namreč junija izteče mandat.

STA


Najbolj brano