Informacijski pooblaščenec glede frankov delno dal prav obema stranema

Informacijski pooblaščenec je Združenju Frank ugodil v delu, da podatki o nazivih bank, ki jih je Banka Slovenije opozorila na pomanjkljivosti pri podeljevanju kreditov v švicarskih frankih, niso poslovna skrivnost. Zavrnil pa jih je v delu, ki se nanaša na konkretne podatke o odobrenih kreditih.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik Foto: STA
Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik Foto: STA

LJUBLJANA > Združenje frank je želelo od Banke Slovenije pridobiti podrobne podatke o posojilih, ki so jih v banke najele v evrih in švicarskih frankih, in o kreditih, ki so jih banke od leta 2003 do 2. februarja letos odobrile v evrih in frankih. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je ugotovila, da takšen ali vsebinsko soroden dokument ne obstaja, zato je pritožbo v tem delu zavrnila.

Prelesnikova je danes sporočila, da je pritožbo prosilca zavrnila tudi v delu, ki se nanaša na konkretne podatke o odobrenih kreditih, ki jih poslovne banke mesečno sporočajo Banki Slovenije. Gre za informacije, ki se lahko uporabljajo le za statistične namene, in bi njihovo razkritje pomenilo kršitev zaupnosti individualnih podatkov o poročevalskih enotah, je ocenila.

Združenju pa je pritrdila v delu, da nazivi bank, ki jih je centralna banka opozorila na pomanjkljivosti pri podeljevanju kreditov v frankih, niso poslovna skrivnost. V skladu z določili zakona o gospodarskih družbah, ki določa, da poslovne skrivnosti ne morejo predstavljati podatki o kršitvi zakona ali dobrih poslovnih običajih, ti podatki ne morejo biti označeni kot poslovna skrivnost, je zapisala.

Razkritje teh informacij je naložila tudi zato, ker je zanj izkazan javni interes. V primeru posojil, vezanih na švicarske franke, namreč teče javna razprava o tem, ali so bili kreditojemalci ustrezno obveščeni o valutnem tveganju in ali je nadzorna inštitucija Banka Slovenije pravilno in zadostno izvajala nadzor nad bankami. Zato se ima javnost po njenem pravico seznaniti z vsemi relevantnimi informacijami.

STA


Najbolj brano