Informacijski pooblaščenec: Objavljanje prejemnikov avtorskih honorarjev je zakonito

Objavljanje podatkov o prejemnikih avtorskih honorarjev v spletni aplikaciji Supervizor ni nezakonito, saj gre za informacije javnega značaja, je v inšpekcijskem nadzoru ugotovil Informacijski pooblaščenec RS. Je pa ugotovil nekatere nepravilnosti pri pridobivanju transakcijskih računov prejemnikov, ki pa so bile odpravljene že med postopkom.

Med tistimi, ki so prejeli največ honorarjev, je bila tudi takratna 
ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar 
Cankar, ki je zaradi razkritja premierju ponudila svoj odstop, 
slednji pa ga je sprejel. Foto: STA
Med tistimi, ki so prejeli največ honorarjev, je bila tudi takratna ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar, ki je zaradi razkritja premierju ponudila svoj odstop, slednji pa ga je sprejel. Foto: STA

LJUBLJANA > Informacijski pooblaščenec je namreč ugotovil, da je bila pravna podlaga za pridobivanje transakcijskih računov prejemnikov vzpostavljena šele 4. marca letos, ko je KPK začel s sistemsko preiskavo izplačil honorarjev. Od uprave za javna plačila pa bi takrat lahko prejel le podatke od 4. marca 2005 naprej, saj je rok hrambe podatkov pri upravi 10 let. Zato je moral KPK tekom postopka aplikacijo prilagoditi tako, da podatkov pred omenjenim datumom ne objavlja več. Ostajajo pa javni vsi podatki po 4. marcu 2005.

Na splošno pa informacijski pooblaščenec ugotavlja, da je KPK z objavo podatkov prejemnikov honorarjev in avtorskih in podjemnih pogodb v aplikaciji Supervizor zasledoval zakoniti namen preglednosti delovanja javnega sektorja, pri tem pa ravnal tudi v skladu z načelom sorazmernosti.

Prav tako je informacijski pooblaščenec ugotovil, da obstaja sum, da je KPK od uprave za javna plačila pridobivala podatke o transakcijskih računih drugih posameznikov, ki so preko uprave za javna plačila prejeli druga izplačila, zato je začel nov postopek inšpekcijskega nadzora. V njem bo ugotavljal zakonitost zbiranja ter nadaljnje obdelave tudi teh osebnih podatkov, so pri informacijskem pooblaščencu zapisali v izjavi za javnost.

Pooblaščenec je ugotovil nepravilnosti tudi pri sodelovanju zunanjega strokovnjaka, ki je pri KPK obdeloval osebne podatke, čeprav za to ni imel ustreznega pooblastila. Pri tem pri informacijskemu pooblaščencu pojasnjujejo, da je KPK med postopkom omenjeno nepravilnost odpravil.

Podatki o prejemnikih honorarjev iz avtorskih in podjemnih pogodb, ki so jih posamezniki prejeli od javnih zavodov, so v Supervizorju postali dostopni v začetku marca. Med tistimi, ki so prejeli največ honorarjev, je bila tudi takratna ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar, ki je zaradi razkritja premierju ponudila svoj odstop, slednji pa ga je sprejel.

STA


Najbolj brano