Informacijska pooblaščenka poziva organe k zaščiti osebnih podatkov na spletu

Organi javnega sektorja, ki javnost svojega dela zagotavljajo z objavo dokumentarnega gradiva na spletu, morajo pri upoštevanju načela javnosti delovanja spoštovati tudi določbe zakona o varstvu osebnih podatkov, je v sporočilu za medije opozorila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Gre med drugim za zapisnike sej delovnih teles in organov.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik Foto: STA
Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik Foto: STA

LJUBLJANA > Mojca Prelesnik je pojasnila, da do tovrstnih objav večinoma prihaja na spletnih straneh občin. Te so praviloma zelo odzivne in objavo umaknejo takoj, ko so o tem obveščene. Ravno v tem času je ponovno v postopku ena od občin, zato so se pri informacijskem pooblaščencu odločili za preventivno obvestilo.

Kot so navedli, je po zakonu informacija javnega značaja, ki izvira iz delovnega področja organa in se nahaja v obliki dokumentarnega gradiva, prosto dostopna le, če ne gre za katero od v šestem členu navedenih izjem in torej za podatek, katerega razkritje v skladu z zakonom ni dopustno.

Med te izjeme sodijo tudi z zakonom varovani osebni podatki. Ker objava dokumenta na spletu pomeni posredovanje dokumenta najširši javnosti, je pred objavo treba preveriti, ali obstajajo zakonski pogoji za objavo dokumenta v celoti. Če temu ni tako, je treba osebne in druge varovane podatke na dokumentu ustrezno zaščititi, torej jih izbrisati, prekriti ali na kakšen drug način narediti nečitljive, je zapisala Prelesnikova.

Pri elektronskem poslovanju in digitalizaciji dokumentov so elektronsko vodene zbirke dokumentarnega gradiva, ki vsebujejo osebne podatke, obenem tudi zbirke osebnih podatkov, za katere veljajo zakonske določbe. Če se na dokumentih pojavljajo osebni podatki, ki so bili pridobljeni iz drugih zbirk osebnih podatkov, pa taki dokumenti tudi uživajo zakonsko zaščito.

Prav tako zakon zavezuje upravljavce osebnih podatkov, da v svojih aktih predpišejo postopke in ukrepe za zavarovanje osebnih podatkov ter določijo za zbirke odgovorne osebe in tudi osebe, ki lahko zaradi narave njihovega dela obdelujejo določene osebne podatke.

Informacijska pooblaščenka zato vse organe javnega sektorja poziva, naj v svojih aktih predpišejo organizacijske in tehnične postopke ter ukrepe, s katerimi bodo zagotovili pregled dokumentov in zaščito varovanih podatkov pred objavo na spletu. Hkrati naj določijo osebe, ki so odgovorne za pregled, izločitev in potrditev ustreznosti dokumenta za objavo.

Obenem naj pregledajo na spletu že objavljeno dokumentarno gradivo. V primeru, da vsebuje osebne in druge varovanje podate, naj te podatke takoj izbrišejo, prekrijejo oziroma na kakšen drug način preprečijo nezakonito razkrivanje takšnih podatkov, je zapisala informacijska pooblaščenka.

STA


Najbolj brano