Informacijska pooblaščenka: Ne čakajmo na prvo nesrečo z droni

V uradu informacijske pooblaščenke ponovno pozivajo k čimprejšnji zakonski ureditvi pravil glede uporabe dronov oziroma brezpilotnih letalnikov.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik  Foto: STA
Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik  Foto: STA

LJUBLJANA > “Ne čakajmo na prvo nesrečo z brezpilotnimi letalniki,” informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik poziva ministrstvo za infrastrukturo in Javno agencijo za civilno letalstvo.

Kot poudarja, so se v uradu že oktobra lani obrnili na Javno agencijo za civilno letalstvo in ji ponudili vso strokovno pomoč s področja varstva osebnih podatkov, ki mora biti v predpisih o uporabi brezpilotnih letalnikov ustrezno obravnavano.

“Odziva Javne agencije za civilno letalstvo še vedno nismo prejeli, zato smo se danes ponovno obrnili na njih, pobudo za strokovno sodelovanje pa smo naslovili tudi na ministrstvo za infrastrukturo,” je v današnjem sporočilu za javnost zapisala informacijska pooblaščenka.

Ob odsotnosti odziva države v uradu prejemajo številna vprašanja splošne in strokovne javnosti, prav tako so prejeli tudi pobude za sodelovanje v civilnih združenjih, ki jih ustanavljajo posamezniki in predstavniki podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem in uporabo brezpilotnih sistemov. Zaradi možnosti izvajanja kaznivih dejanj s pomočjo brezpilotnih letalnikov pa je skrb izrazila tudi policija.

V uradu so prepričani, da odsotnost regulacije poleg varnostih implikacij zavira uporabo dronov za številne koristne namene, na primer za hitrejše ukrepanje v primeru različnih naravnih nesreč, razvoj novih storitev in delovnih mest. Hkrati so omogočeni tudi nenadzorovani in nezakoniti posegi v temeljne človekove pravice.

Pooblaščenka je k čimprejšnji določitvi pravil za uporabo dronov javno opozorila že oktobra. Takrat so na ministrstvu pojasnili, da pogoje za uporabo in vzdrževanje zrakoplovov brez posadke z operativno maso, ki ne presega 150 kilogramov, razen modelov, ki ne ogrožajo varnosti letenja, že ureja pravilnik o ultralahkih letalnih napravah.

Kot so še dodali, nameravajo proučiti podrobnejšo pravno ureditev tega področja, “kar pa bo odvisno tudi od odločitve Evropske komisije, ali bo to področje morebiti urejeno na evropski ravni, z vidika poenotenosti varnosti letenja s tovrstnimi zrakoplovi v državah članicah”.

STA


Najbolj brano