Inflacija marca na letni ravni 1,9-odstotna

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin marca na letni ravni zvišale za 1,9 odstotka, na mesečni ravni pa je bila rast cen 0,4-odstotna. K letnemu dvigu cen so v največji meri prispevali dražji naftni derivati, k mesečnemu zvišanju pa nova kolekcija oblačil in obutve, kažejo danes objavljeni podatki državnega statističnega urada.

Med marčnimi pocenitvami so  izstopale nižje cene zelenjave 
(za 11,3 odstotka), ki so inflacijo znižale za 0,2 odstotne 
točke. Foto: STA
Med marčnimi pocenitvami so izstopale nižje cene zelenjave (za 11,3 odstotka), ki so inflacijo znižale za 0,2 odstotne točke. Foto: STA

LJUBLJANA > Statistiki so izračunali, da je bila inflacija v letošnjem prvem četrtletju 0,7-odstotna, potem smo imeli v enakem obdobju lani 0,6-odstotno deflacijo. Povprečna 12-mesečna rast cen pa je bila marca 0,6-odstotna.

Cene blaga so se v letu dni zvišale v povprečju za dva odstotka, cene storitev pa za 1,5 odstotka. Cene blaga dnevne porabe in poltrajnega blaga so šle navzgor za 3,3 oziroma 0,1 odstotka, cene trajnega blaga pa so se znižale za 1,4 odstotka.

Inflacija v območju evra je marca na letni ravni znašala 1,5 odstotka, kar je 0,5 odstotne točke manj kot februarja in pod srednjeročnim ciljem Evropske centralne banke, kažejo danes objavljeni prvi podatki evropskega statističnega urada Eurostat. Tako občuten padec inflacije je presenetil tudi analitike. Letna inflacija v višini 1,5 odstotka je presenetila tudi analitike podjetja Factset, ki so pričakovali upočasnitev rasti cen, a ne tako velike. Skladno s tem so napovedovali 1,8-odstotno rast cen življenjskih potrebščin.

K inflaciji so na letni ravni največ, 0,9 odstotne točke, prispevale višje cene naftnih derivatov. Tekoča goriva so bila dražja za 26,8 odstotka, pri čemer sta se od pogonskih goriv podražila dizelsko gorivo (za 17 odstotkov) in bencin (za 15 odstotkov). 0,4 odstotne točke so k inflaciji prispevali tudi dražji izdelki v skupini hrana in brezalkoholne pijače (za 2,4 odstotka). V tej luči so izstopale višje cene zelenjave razen krompirja (za 13,7 odstotka) in mineralnih ali izvirskih voda (za 8,5 odstotka).

Na drugi strani so cenejši rabljeni avtomobili (za 8,4 odstotka) skupno rast cen znižali za 0,1 odstotne točke.

Na mesečni ravni pa so k inflaciji zaradi končanih popustov in prehoda na spomladansko-poletno kolekcijo najbolj, 0,6 odstotne točke, prispevale višje cene v skupini obleka (za 9,9 odstotka) in obutev (za 7,4 odstotka). Med oblačili so se najbolj podražila oblačila za dojenčke in otroke (za 17,7 odstotka), med obutvijo pa obutev za ženske (za 12,8 odstotka). Izstopala je tudi podražitev opreme za šport (za 16,2 odstotka), ki je k inflaciji prispevala 0,1 odstotne točke. Vse druge marčne podražitve so mesečno inflacijo dodatno zvišale za 0,2 odstotne točke.

Med marčnimi pocenitvami so izstopale nižje cene zelenjave (za 11,3 odstotka), ki so inflacijo znižale za 0,2 odstotne točke. Za prav toliko so inflacijo znižali cenejši počitniški paketi v tujini (za 9,8 odstotka), za 0,1 odstotne točke pa storitve iz skupine komunikacije, med katerimi so se najbolj pocenile paketne in telekomunikacijske storitve (za 5,8 odstotka).

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila v iztekajočem se mesecu dvoodstotna, mesečna rast cen 0,3-odstotna, povprečna 12-mesečna rast cen pa 0,6-odstotna.

Blago se je ta mesec na letni ravni podražilo v povprečju za 2,3 odstotka, storitve pa za 1,5 odstotka. Cene blaga dnevne porabe so se zvišale za 3,7 odstotka, cene trajnega in poltrajnega blaga pa so se znižale za 1,4 oziroma 0,6 odstotka.

STA


Najbolj brano