Individualne rešitve posameznih držav nam vsem znižujejo blaginjo

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) z nazornimi primeri svari pred posledicami, ki bi jih za gospodarstvo imel padec schengena. Če bi vsak tovornjak na meji čakal le uro dlje kot zdaj, bi to v gospodarstvu povzročilo osem milijonov evrov škode.

Dodaten policijski nadzor bi imel  podobne ekonomske 
posledice kot uvedba carin, saj povečuje zahtevan čas za 
uvoz in izvoz blaga, opozarjajo na GZS. Foto: Danijel Cek
Dodaten policijski nadzor bi imel podobne ekonomske posledice kot uvedba carin, saj povečuje zahtevan čas za uvoz in izvoz blaga, opozarjajo na GZS. Foto: Danijel Cek

LJUBLJANA > Slovenija naj zaradi negativnih posledic, ki bi jih za gospodarstvo imela ponovna uvedba mejnih kontrol, podpre vse evropske ukrepe, ki gredo v smer zaščite zunanjih meja Evropske unije, poudarjajo v GZS. “Individualne, nacionalne rešitve namesto skupnega odgovora so lahko na kratek rok sicer z vidika posameznih držav racionalne, na dolgi rok pa vsem znižujejo blaginjo,” opozarjajo.

Dodaten policijski nadzor bi imel podobne ekonomske posledice kot uvedba carin, saj povečuje zahtevan čas za uvoz in izvoz blaga, opozarjajo na GZS.

Kakšne bi bile posledice razkroja schengena, so v GZS prikazali na primeru transporta in turizma. “Če bi vsak tovornjak za prečkanje meje potreboval zgolj uro več, bi to slovenskemu gospodarstvu pomenilo vsaj osem milijonov evrov več stroškov. Če bi se zgolj vsak deseti Italijan in Avstrijec odločila, da zaradi daljšega potrebnega časa za prečkanje meje ne bi obiskala Slovenije, bi to pomenilo več kot 55 milijonov evrov turističnega izpada letno,” so izračunali.

JK


Najbolj brano