Imeti svojega župnika ni več samoumevno

Račun, da bi vsaka od 189 župnij imela svojega župnika, se v koprski škofiji že dolgo ne izide več. V škofiji je namreč le še 136 duhovnikov, vključno z že upokojenimi in tistimi, ki so na študijskih in misijonarskih poteh v tujini ali pa pomagajo škofoma skrbeti za nemoteno delo škofije.

Letos je pel novo mašo le Blaž Lapanja (v ospredju), prihodnji dve leti naj bi bila v Škofiji Koper 
po dva novomašnika, nato pa dve leti ne bo nobenega. Foto: Saša Dragoš
Letos je pel novo mašo le Blaž Lapanja (v ospredju), prihodnji dve leti naj bi bila v Škofiji Koper po dva novomašnika, nato pa dve leti ne bo nobenega. Foto: Saša Dragoš

PRIMORSKA > Imeti duhovnika, stalno prisotnega v župniji, v Škofiji Koper že dolgo ni več samoumevno. Vse bolj običajno je, da duhovniki skrbijo za več župnij hkrati in da v manjše župnije prihajajo zgolj kot duhovni upravitelji ali duhovni pomočniki. To potrjuje tudi letošnji seznam imenovanj in premestitev, ki se po tradiciji zgodijo v začetku avgusta.

Povprečna starost je več kot 61 let

Od lanskega do letošnjega avgusta se je število duhovnikov, ki delujejo v koprski škofiji zmanjšalo s 142 na 136. V tem času je umrlo sedem duhovnikov, novo mašo pa je pel le eden, Blaž Lapanja iz Idrijskih Krnic.

Od teh 136 duhovnikov so le 103 župniki ali kaplani. Preostali so na študijskih ali misijonskih poteh v tujini, nekateri so upokojeni, drugi pa pomagajo škofoma pri vodenju škofije.

Povprečna starost duhovnikov v škofiji je 61 let in tri mesece, prirast pa je majhen, premajhen za to, da bi verniki lahko upali na boljše čase. “Glede bogoslovcev ni optimizma. Prihodnji dve leti naj bi imeli po dva novomašnika, nato pa dve leti nobenega,” pojasnjuje tiskovni predstavnik koprske škofije, tudi sam duhovnik, Božo Rustja.

Na Primorskem ni bilo nikoli lahko

Časi za primorske duhovnike nikoli niso bili lahki, nas ob vprašanju, kako na svoji koži čuti to vedno večje pomanjkanje kadra, spomni Rustja. Ob letošnjih premestitvah se je podaljšal tudi njegov seznam zadolžitev. Poleg tega, da je urednik revije Ognjišče, predavatelj na Teološki fakulteti, pisec knjig, in duhovni pomočnik v župnijah Slavina, Matenja vas in Orehek, bo po novem še duhovni pomočnik v župnijah Postojna in Studeno. “Velikokrat pomislim na duhovnike z Goriške, od koder tudi izhajam. V času fašizma so se tako trudili in za ceno velikih žrtev branili jezik, narodnost in vero. Ob vsem so izdali nekaj zavidljivih publikacij. Podobno je bilo po drugi svetovni vojni pod komunizmom,” na zglede iz preteklosti spomni Rustja.

Upanje mu vplivajo tudi dobri verniki: “Res je, da moram za vsako mašo prevoziti več deset kilometrov od Kopra do Postojne, a ko pridem in mašujem polni cerkvi, z lepim petjem, vzornim sodelovanjem, velikim številom ministrantov ... Ko vidim zavzeto sodelovanje laikov, njihovo požrtvovalnost, mi to daje moč in me napolni z optimizmom.”

Lani je bilo v Škofiji Koper 142 duhovnikov, letos jih je 136.

Župnija je last faranov

Prav zavzeto sodelovanje laikov je po mnenju Rustje eden od odgovorov na aktualno pomanjkanje duhovnikov v Škofiji Koper. Laiki prevzemajo in bodo morali tudi v prihodnje sprejeti vse več odgovornosti in obveznosti v župnijah: od materialnih zadev, kot je popravilo cerkva in cerkvenih objektov, do poučevanja verouka in vodenja različnih zakonskih, mladinskih in molitvenih skupin. “Upam, da bo prav pomanjkanje duhovnikov v ljudeh vzbudilo zavest, da se morajo sami potruditi za življenje župnij, saj župnija ni župnikova last, ampak je last vseh faranov. Upam, da bo to pomanjkanje duhovnikov zbudilo več molitve in dela za nove duhovne poklice.”

Kam se selijo primorski duhovniki?

Koprski škof Jurij Bizjak je v skladu s potrebami škofije letos prerazporedil 25 duhovnikov. Kot narekuje cerkvena tradicija, so imenovanja, osebne spremembe in premestitve v veljavo stopile v začetku avgusta.

> Blaž Batagelj, kaplan župnij Tolmin in Kamno, je bil razrešen teh služb in imenovan za kaplana župnij Idrija, Gore in Vojsko.

> Jožef Berce, duhovnik v pokoju v Dornberku, je bil imenovan za duhovnega pomočnika župnije Dornberk.

> Ciril Metod Cej, župnik župnije Miren, je bil razrešen te službe in imenovan za duhovnega pomočnika v župnijah Biljana, Kozana, Šmartno, Vedrijan in Vipolže.

> mag. Primož Erjavec, kaplan v Škofijski gimnaziji Vipava, je bil razrešen službe duhovnega pomočnika v župnijah Idrija, Gore in Vojsko in imenovan za duhovnega pomočnika v župnijah Lokev, Divača, Vreme in Vatovlje ter za rektorja Malega semenišča v Vipavi.

> Anton Horvat ni več duhovni pomočnik župnije Ankaran, saj bo prevzel novo službo v svoji redovni skupnosti salezijancev.

> Alojzij Kržišnik ni več župnik župnije Biljana in župnijski upravitelj župnij Kozana, Šmartno, Vedrijan in Vipolže. Po novem je župnik župnije Nova Gorica.

> Matej Kobal, župnik na Otlici in ravnatelj Škofijske karitas Koper, je bil razrešen službe ravnatelja Škofijske karitas Koper.

> mag. Jožef Koren, generalni vikar in duhovni pomočnik v župnijah Portorož, Lucija, Sečovlje in Korte, je bil razrešen službe duhovnega pomočnika v navedenih župnijah.

> Janko Kosmač, misijonar, ki se je vrnil iz misijona na Madagaskarju, je bil imenovan za duhovnega pomočnika v župnijah Postojna, Studeno, Slavina, Matenja vas in Orehek.

> Boris Kretič, duhovni pomočnik župnije Šempeter pri Gorici, je bil razrešen te službe.

> Janez Kržišnik, župnijski upravitelj župnije Stomaž, je bil razrešen te službe.

> Blaž Lapanja, edini letošnji novomašnik, je bil imenovan za škofijskega tajnika.

> Jožef Ličen, župnik župnije Lokavec, je bil razrešen te službe in imenovan za duhovnega pomočnika župnije Branik.

> mag. Ivan Likar, voditelj pastoralne službe v Kopru, je bil razrešen te službe in imenovan za kaplana v Dijaškem domu v Vipavi in spirituala Malega semenišča v Vipavi. Še naprej ostaja duhovni pomočnik v župnijah Pivka in Šmihel.

> Ervin Mozetič, župnik župnije Postojna in župnijski upravitelj župnije Studeno, je bi imenovan še za župnijskega upravitelja župnij Slavina, Matenja vas in Orehek.

> msgr. Stanislav Rebec, rektor Škofijske gimnazije Vipava in Malega semenišča Vipava ter duhovni pomočnik v župnijah Lokev, Divača, Vatovlje in Vreme, je bil razrešen vseh teh služb in imenovan za škofovega vikarja za pastoralo, župnika v Šmarjah pri Kopru, župnijskega upravitelja v Pomjanu ter v. d. ravnatelja Škofijske karitas Koper.

> Marko Rijavec, kaplan v Dijaškem domu v Vipavi, spiritual Malega semenišča v Vipavi in duhovni pomočnik v župnijah Vrhpolje in Stomaž, je bil razrešen teh služb in odhaja na študij biblične teologije v Rim.

> mag. Božidar Rustja, duhovni pomočnik v župnijah Slavina, Matenja vas in Orehek, je bil imenovan še za duhovnega pomočnika v župnijah Postojna in Studeno.

> dr. Ciril Sorč, duhovni pomočnik v župnijah Postojna in Studeno, je bil imenovan še za duhovnega pomočnika v župnijah Slavina, Matenja vas in Orehek.

> Alojz Suban, župnik v Župniji Deskle in župnijski upravitelj župnije Gorenje Polje, je bil razrešen teh služb in imenovan za župnika župnije Biljana in župnijskega upravitelja župnij Kozana, Šmartno, Vedrijan in Vipolže.

> Bogomir Trošt se je vrnil iz Jeruzalema in je bil imenovan za župnika župnije Lokavec in župnijskega upravitelja župnije Stomaž.

> mag. Luka Tul, škofijski arhivar, je bil razrešen službe začasnega župnijskega upravitelja župnij Šmarje pri Kopru in Pomjan in imenovan za duhovnega pomočnika v župnijah Portorož, Lucija, Sečovlje in Korte.

> mag. Robert Ušaj, župnik župnije Nova Gorica je bil razrešen te službe in imenovan za župnika župnije Miren.

> Simon Vendramin, župnik župnije Slavina in župnijski upravitelj župnij Matenja vas in Orehek, je bil razrešen teh služb in imenovan za župnika župnije Deskle in župnijskega upravitelja župnije Gorenje Polje.

> Janez Ivan Žabot, redovnik salezijanec, je bil imenovan za duhovnega pomočnika v Župniji Ankaran.

JANA KREBELJ


Najbolj brano