Ignoranca se širi tudi v tujino

“V zadnjem obdobju se je ignoranca do državljanov razširila tudi na imenovanja na položaje v mednarodnih institucijah,” ob deseti obletnici delovanja Komisije za preprečevanje korupcije opaža njen predsednik Boris Štefanec. KPK v čast obletnici pripravlja več dogodkov, a vtise o prazničnem vzdušju in zavzetem delu je včeraj zasenčila anonimka o katastrofalnih razmerah na KPK.

Novo vodstvo senata KPK se je tudi samo znašlo pod plazom (anonimnih) očitkov o nesposobnosti
Novo vodstvo senata KPK se je tudi samo znašlo pod plazom (anonimnih) očitkov o nesposobnosti  

LJUBLJANA > Nova vlada ima edinstveno priložnost, da po 20 letih zatiskanja oči spregleda in iz svoje sredine izloči neprimerne politike, je v poslanici ob deseti obletnici KPK poudaril Boris Štefanec. Živimo v času, ko funkcionarji “ne premorejo niti toliko integritete in spoštovanja do pravne države in državljanov, da bi sprejeli pošiljke državnih organov, ampak s spretnimi manevri ovirajo in zavlačujejo delo institucij pravne države”.

Bratuškova je prioriteta

Štefanec ni navajal imen in priimkov, a dejstvo je, da sta bili v zadnjem času po dvomljivih poteh na službovanje v pomembne mednarodne institucije predlagani oziroma imenovani vsaj dve osebi. Poleg Alenke Bratušek še Katja Špur iz SD, ki naj bi jo odhajajoča vlada mimo razpisov imenovala za svetovalko direktorja Medameriške razvojne banke. KPK se ukvarja z obema primeroma. Tik pred zaključkom postopka je že nekaj časa primer Bratuškove.

Ta je pošto prevzela v soboto, ko ji jo je poštar po 15 dneh čakanja lahko oddal kar v nabiralnik. Od ponedeljka dalje teče rok sedmih delovnih dni, v katerih se lahko Bratuškova oziroma njen odvetnik iz odvetniške družbe Čeferin odzoveta na osnutek ugotovitev KPK. Bratuškova lahko zaprosi tudi za dodatno podaljšanje roka za odziv. O tem, kakšni bi morali biti razlogi, da bi KPK Bratuškovi podaljšala rok, Štefanec noče špekulirati, zagotavlja pa, da je primer Bratuškove za KPK prioriteta: “Še kako se zavedamo interesa javnosti, a delamo v okviru rokov.”

Tudi če nekdanja premierka in kandidatka za evropsko komisarko ne prosi za daljši rok, ji bo uspelo zaslišanje pred pristojnim odborom v Evropskem parlamentu opraviti še preden bo KPK svoje ugotovitve javno objavila. Zaslišanje bo potekalo 6. oktobra, rok za odziv Bratuškove KPK pa se izteče dan pozneje.

Anonimka: KPK razpada

Novo vodstvo senata KPK pa se je včeraj tudi samo znašlo pod plazom očitkov in obtožb o nesposobnost in zdrahah. V anonimki, ki jo je - tako se vsaj predstavlja - spisal eden od zaposlenih, piše, da so predsednik in člana senata sprti med sabo, predvsem pa so tako nesposobni, da jim delo popolnoma uhaja iz rok, KPK pa razpada.

“Predsednik Štefanec ni dorasel svoji funkciji. Ne vemo, ali bi ga pomilovali ali mu zamerili,” piše pisec anonimke. Namestnik Igor Lamberger, da je “pasiven, nezanimiv in nezainteresiran človek,” ki da je na sestankih tiho in od sebe ne da nobene ideje: “Vegetira in jamra, da je na tej funkciji plačan slabše kot je bil na prejšnji.” Namestnica Alma Maruška Sedlar po oceni avtorja anonimke sicer ima iniciativo, “a ta je hiperaktivna in v sporu z mnogimi med nami, uslužbenci, ker je že parkrat prestopila meje dostojnega.”

Predsedniku Štefanecu pisec anonimke tudi očita, da se ravna po navodilih od zunaj. “Predsednik Štefanec večinoma najprej nima lastnega stališča v pomembnih zadevah iz pristojnosti KPK (na primer kateri postopek začeti na lastno pobudo, kako nadaljevati, kako ga zaključiti). Nakar se zadeva spremeni za 100 stopinj in ima na primer naslednji dan zelo jasno in trdno stališče, kako k zadevi pristopiti,” piše. Štefanec naj bi se večkrat hvalil, da je v stiku z uradom predsednika republike in z enim od svojih predhodnikov Dragom Kosom, še navaja pisec.

“Ne gre za pismo uslužbenca, čeravno je tako naslovljeno. Gre za anonimko. In moram reči, da anonimke ne želim komentirati in je ne bom komentiral,” se je na pisanje včeraj odzval Štefanec. JANA KREBELJ


Najbolj brano