Huda ura na Primorskem je minila

Veter in padavine so se čez noč na Primorskem umirile. S poplavami se po informacijah na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje od zgodnjih jutranjih ur ubadajo še v osrednjem delu države in na vzhodu.

Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

SLOVENIJA > Na Primorskem so sinoči težave povzročili predvsem veter, meteorne vode, zemeljski plazovi in udori cest.

Okrog 19. ure so zaradi obilnih padavin in zamašenih odtokov pričele meteorne vode zalivati pritlične prostore stanovanjskega objekta v kraju Police, v občini Cerkno.

Sprožil se je zemeljski plaz na regionalni cesti Tolmin-Dolenja Trebuša, v občini Tolmin. Dežurni delavci CP Gorica so zemeljski plaz odstranili in sprostili promet. Gasilci PGD Dolenja Trebuša so v času zapore nudili pomoč pri usmerjanju prometa.

Pri zaselku Žirovnica v občini Idrija je prišlo do udora ceste. Gasilci PGD Vrsnik so postavili označbe o zapori ceste.

Nekaj pred 21. uro se je na cesto Ribnica–Divača v občini Pivka podrlo drevo. Odstranili so ga delavci cestnega podjetja.

V kraju Vodice v občini Ajdovščina je veter odkril streho starejše stanovanjske hiše. Gasilci PGD Col so začasno zaščitili odkriti del strehe s ponjavo.

Ob 21.30 je morje v Piranu, zaradi povišanega plimovanja, prestopilo rob obalne črte. Delno je zalilo pomol, Punto in najnižje dele obale pri hotelu. Ob 21.50 je bila sprožena sirena javnega alarmiranja za nevarnost. O škodi ne poročajo. Ob 22.30 je morje v Izoli prestopilo rob obalne črte. O škodi ne poročajo.

S poplavami in podrtimi drevesi imajo od zgodnjih jutranjih ur polne roke dela v osrednji in vzhodni Sloveniji.

Po obilnih ponedeljkovih padavinah še poplavljajo reke Sava Bohinjka, Sava v Zasavju, Ljubljanica, Dravinja in Savinja v spodnjem toku na izpostavljenih mestih ob strugi. Med temi rekami narašča le še Dravinja v spodnjem toku, pretok Ljubljanice se je ustalil, preostale reke upadajo. Naraščajo še vedno reke na severovzhodu Slovenije, Kolpa v spodnjem toku, reke kraškega zaledja Ljubljanice, Krka v srednjem in spodnjem toku ter Sava v spodnjem toku. A se bodo čez dan tudi te reke ustalile in do srede v glavnem začele upadati. Pretoki drugih rek se počasi zmanjšujejo, je navedeno na spletnih straneh Agencije za okolje.

Nekaj po 5. uri je reka Sava poplavila cesto Sava-Mošenik v občini Zagorje ob Savi. Cesta je popolnoma zaprta za ves promet.

Reka Dravinja je poplavila cesto Lešje-Koritno v občini Majšperk. Občinski upravljavec cest je postavil ustrezno prometno signalizacijo.

Nekoliko kasneje je reka Sava poplavila lokalno cesto Hrastnik–Radeče v občini Hrastnik. Cesta je popolnoma zaprta za ves promet.

Na Lambrechtovi ulici v Sl. Konjicah meteorna voda zaliva stanovanjsko hišo.

Na cesto Dobrava–Litmerk v občini Ormož je padlo drevo. Posredovali so gasilci PGD Hardek in Ormož, ki so zavarovali kraj dogodka, razžagali drevo in počistili cestišče.

Spletno uredništvo


Najbolj brano