Hrvati z noto o sredinski črti v zalivu

Hrvaško zunanje ministrstvo je včeraj izročilo slovenskim diplomatom, ki so akreditirani v Zagrebu, noto, v kateri so zavrnili navedbe iz slovenske note, v kateri je Ljubljana protestirala zaradi ukrepanja hrvaške policije in inšpekcije v Piranskem zalivu. Poudarjajo, da so hrvaške službe opravljale svoje naloge v hrvaških vodah.

Slovenski policijski čoln patruljira v Piranskem zalivu. Foto: Katja Gleščič
Slovenski policijski čoln patruljira v Piranskem zalivu. Foto: Katja Gleščič

SLOVENIJA > Slovenija je prejšnjo sredo protestirala zaradi nezakonite plovbe hrvaške policije in hrvaškega ribiškega inšpektorja v slovenskem morju.

Slovenska protestna nota se je nanašala tudi na poskuse ukrepanja proti slovenskim ribičem v zadnjih mesecih ter na širjenje hrvaškega školjčišča v Piranskem zalivu. V noti je protestirala proti poskusom izvajanja hrvaške jurisdikcije v Piranskem zalivu in slovenskem teritorialnem morju zunaj njega ter Hrvaško pozvala, naj spoštuje stanje na dan 25. junij 1991 in se izogiba incidentom.

Hrvaška diplomacija je včeraj odgovorila, da so slovenski protesti, pravno in dejansko, neutemeljeni. Kot so pojasnili, morski prostor v Piranskem zalivu, okrog katerega so obale razdeljene med Hrvaško in Slovenijo, nikoli ni bil v celoti in izključno pod jurisdikcijo slovenskih oblasti, prav tako ni bila v tem morskem prostoru določena meja.

“Zato v tem trenutku, v skladu z mednarodnim pravom, sredinska črta predstavlja lateralno razmejitev teritorialnega morja Hrvaške in teritorialnega morja Sloveniji,” so poudarili.

“Hrvaška policija ukrepala previdno”

Posebej so izpostavili, da je hrvaška pomorska policija med svojimi rednimi nalogami nadzora hrvaškega teritorialnega morja in nadzora lateralne meje v Piranskem zalivu in pred njim, ukrepala previdno, z namenom izogibanja resnim incidentom, ki do sedaj niso bili zabeleženi, čeprav je število kršitve suverenosti hrvaškega teritorialnega morja v lanskem letu s strani slovenskih ribiških ladij in slovenskih policijskih plovil veliko, še pišejo.

V noti so navedli seznam vseh približno 200 registriranih kršitev v letu 2015, ob tem pa obžalovali, da se število kršitev povečuje, saj da jih je bilo zgolj decembra lani nekaj manj kot 50. Skoraj brez izjeme slovenske ribiške ladje v Piranskem zalivu spremljajo slovenski policijski čolni, so tudi ugotovili.

Ostro protestirajo, ker slovenske oblasti dovoljujejo protipravni prehod meje na morju, plovbo in ribolov slovenskih ribiških ladij v prostoru hrvaškega teritorialnega morja ter posebej zaradi protipravne plovbe slovenskih policijskih čolnov v morju, ki je pod suverenostjo hrvaške države.

Pozvali Slovenijo, naj upošteva sredinsko črto

Pozvali so Slovenijo, naj z ustreznimi ukrepi spoštuje sredinsko črto v Piranskem zalivu in zunaj njega, ki obenem ustreza stanju s 25. junija 1991, vse dokler ne bo novega dogovora o načinu, na katerega bosta državi rešili spor o meji ali dokler ne bosta dosegli neposrednega sporazuma o poteku meddržavne meje. STA


Najbolj brano