Hrvati pri teranu še naprej kršijo evropski pravni red

Pridelovalci terana so državno sekretarko na kmetijskem ministrstvu Tanjo Strniša opozorili, da v hrvaških trgovinah še vedno tržijo hrvaško vino z oznako teran, čeprav ni bilo pridelano na kraški planoti, kot to zahteva pravni red EU. S 30. junijem se je izteklo obdobje, v katerem so lahko hrvaški pridelovalci še prodajali zaloge tega vina.

Pridelovalci terana so državno sekretarko na kmetijskem 
ministrstvu Tanjo Strniša opozorili, da v hrvaških trgovinah še 
vedno tržijo hrvaško vino z oznako teran, čeprav ni bilo 
pridelano na kraški planoti, kot to zahteva pravni red EU. Foto: Bogdan Macarol
Pridelovalci terana so državno sekretarko na kmetijskem ministrstvu Tanjo Strniša opozorili, da v hrvaških trgovinah še vedno tržijo hrvaško vino z oznako teran, čeprav ni bilo pridelano na kraški planoti, kot to zahteva pravni red EU. Foto: Bogdan Macarol

LJUBLJANA > Slovenija je teran zaščitila leta 2000 in Hrvaška takrat ni ugovarjala zaščiti, čeprav je imela možnost. Prav tako pa ni zaprosila za morebitno izjemo za označevanje z nazivom sorte v času pristopnih pogajanj v EU, ko ji je pravni red to omogočal. Pridelovalci so na današnjem srečanju izpostavili zavajajoče in neresnične javne objave v hrvaških medijih glede zgodovinskih dejstev in nespoštovanje prava EU glede zaščitenih proizvodov, v tem primeru vina teran, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

Že v petek so pridelovalci zaradi nezakonite uporabe zaščitene označbe porekla teran za hrvaška vina vložili pritožbo preko mreže Solvit. Solvit je sistem neformalnega reševanja sporov na področju notranjega trga EU, ki so ga ustvarile Evropska komisija, države članice EU ter Islandija, Norveška in Liechtenstein. Je eden od mehanizmov za reševanje sporov, ki se lahko uporabi pred formalno pritožbo Evropski komisiji in sodnimi postopki.

Ogorčeni so nad ponavljajočo nezakonito uporabo imena zaščitene označbe porekla teran na vinih hrvaških pridelovalcev, čeprav je teran zaščitena označba porekla izključno za vino, pridelano na slovenskem Krasu. Obenem so izpostavili, da je skladno z veljavno zakonodajo teran izključno slovenski, da pri tem ni prostora za kompromise in da se o celovitosti svoje zaščite niso pripravljeni pogovarjati.

Zato bodo vse zaznane kršitve redno prijavljali pristojnim organom. Hkrati pa pozivajo Hrvaško, da mora kot država članica EU zagotoviti spoštovanje pravnega reda EU na način, da bo učinkovito preganjala primere nezakonite uporabe slovenskega zaščitenega imena teran.

STA


Najbolj brano