Hrenovke so padle na testu

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pod drobnogled vzeli 12 vzorcev predpakiranih hrenovk, za katere so odšteli med 3,98 in 8,99 evra za kilogram. A hrenovke so na testu pogrnile. Na podlagi rezultatov prav nobenega izmed vzorcev na zvezi ne morejo izpostaviti kot dobrega, so napisali v sporočilu za javnost.

Hrenovke so na testu pogrnile.
Hrenovke so na testu pogrnile. 

LJUBLJANA > Pri večini vzorcev bi za vsebnost soli in maščob zasvetila rdeča luč, so opozorili.

“Hrenovka bi lahko bila kakovosten izdelek, ki bi opravičil tudi svojo razmeroma visoko ceno, a na podlagi rezultatov našega testa to ne drži,” je povedala dr. Tanja Pajk Žontar iz ZPS. “Na trgu so tudi izdelki, na katerih poleg 'hrenovka' piše še 'hot dog'. Glede na to, da zakonodaja za hrenovke zapoveduje strožja kakovostna merila kot za 'hot dog' je takšno označevanje za potrošnike zavajajoče,” je dejala Pajk Žontarjeva.

Najbolj jih je razočarala ugotovitev, da so le redki proizvajalci na izdelku označili skupno količino mesa, saj gre za informacijo, ki je za potrošnike zelo pomembna.

Večinoma slabe ocene za razmerje med vsebnostjo mišičnih beljakovin in maščobo razkrivajo, da proizvajalci radi “varčujejo” z dodajanjem mesa, so pa v večini primerov dokaj radodarni pri dodajanju maščob. “Morda je to tudi odgovor na vprašanje, zakaj večina proizvajalcev na označbi ne navaja količine mesa,” meni Pajk Žontarjeva.

Osnovne sestavine hrenovk so goveje meso in svinjina, maščoba, voda, začimbe in nekateri aditivi, ki jih dodajajo zaradi varnosti in tehnoloških razlogov. Pogled na seznam sestavin pokaže, da hrenovke poleg navedenih sestavin vsebujejo tudi različne rastlinske vlaknine, vsebujejo pa tudi kar nekaj nepotrebnih aditivov. “Naj opozorimo predvsem na ojačevalec arome E 621. Dodajanje ojačevalcev arome hrenovkam ni upravičeno, saj naj bi vsebovale zadostne količine kakovostnega mesa, ki da izdelku aromo. Ti izdelki pa tudi niso primerni za majhne otroke in za ljudi, ki so preobčutljivi, oziroma pri katerih se pogosto pojavi alergijska reakcija,” opozarja Pajk Žontarjeva.

NR


Najbolj brano