Hmeljarji se zanimajo za pridelavo industrijske konoplje

Hmeljarji v Spodnji Savinjski dolini se zanimajo za pridelavo industrijske konoplje v opuščenih hmeljiščih. Kot je povedala predstavnica Eko civilne iniciative Slovenije Irena Rotar, lahko v sušilnicah hmelja z nadgradnjo sušijo tudi industrijsko konopljo. Spodnjo Savinjsko dolino želijo postaviti za zgled sodobne agronomije.

Hmeljarji v Spodnji Savinjski dolini se zanimajo za pridelavo 
industrijske konoplje v opuščenih hmeljiščih. Foto: /
Hmeljarji v Spodnji Savinjski dolini se zanimajo za pridelavo industrijske konoplje v opuščenih hmeljiščih. Foto: /

ŽALEC > Rotarjeva je dejala, da poskušajo spodbuditi nov trend v slovenskem prostoru za ohranjanje in ustvarjanje delovnih mest z inovativnimi pristopi in na trajnosten način.

Poudarila je, da so v Taboru že odprli predelovalni obrat za predelavo konopljine slame, ki daje surovinsko bazo za tekstil, gradbeno in tehnično industrijo, v Bio parku Nivo v Žalcu pa je postavljen testni objekt iz zidakov iz konoplje.

V Tovarni nogavic Polzela so za tujino izdelali nogavice iz mešanice konoplje in bombaža, prav tako so izdelali prve prototipe nogavic iz konoplje.

Po besedah direktorice Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije Martine Zupančič je konoplja sorodnica hmelja in na inštitutu imajo kadre ter tehnologijo, da se lahko takoj vključijo v projekt.

V Eko civilni iniciativi še navajajo, da je letos v Spodnji Savinjski dolini konopljo zasadilo 20 kmetov. Ocenjujejo tudi, da bi lahko v tej dolini vsako leto pridelali konopljo na več kot 400 hektarih. V vsej državi je letos posajenih skoraj 600 hektarov industrijske konoplje.

STA


Najbolj brano