Hitrejše naraščanje hudournikov in rek, obilnejše padavine vse do petka

Zaradi močnih nalivov bodo danes dopoldne hitreje naraščali hudourniki in reke v Vipavski dolini, na Goriškem, na območju Idrijsko-Cerkljanskega hribovja ter v jugovzhodni Sloveniji. Pri tem lahko pride do razlivanj na izpostavljenih mestih ob vodotokih, na spletnih straneh navaja Agencija za okolje (Arso). Padavine bodo obilnejše vse do petka.

Hidrološko opozorilo za danes Foto: Arso.Gov.Si
Hidrološko opozorilo za danes Foto: Arso.Gov.Si

LJUBLJANA > Modelski izračuni po podatkih Arsa do noči na petek predvidevajo v zahodni in južni Sloveniji še od 80 do 150, drugod pa od 40 do 80 litrov dežja na kvadratni meter. Danes bodo padavine močnejše v zahodni, južni in osrednji Sloveniji, v četrtek pa tudi v vzhodni.

Zaradi napovednih obilnejših padavin Geološki zavod Slovenije opozarja na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na območju zahodne Slovenije. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih države, verjetnost pa se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo še posebej pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču. Podrobnejša navodila so dostopna na spletnih straneh zavoda www.geo-zs.si.

Danes čez dan bodo reke po državi močneje naraščale, zvečer in v noči na četrtek lahko pride do razlivanj manjših vodotokov v jugozahodni, osrednji in jugovzhodni Sloveniji. V četrtek bodo reke še naraščale, do razlivanj v nekoliko večjem obsegu lahko pride zlasti na porečju Krke.

Danes dopoldne bo gladina morja ob slovenski obali zaradi visokega plimovanja in južnega vetra povišana. Ob tem lahko morje poplavi nižje predele obale.

Po poročanju Uprave za zaščito in reševanje so narasle vode ponekod že povzročale nekaj preglavic. Pri naselju Blanca v občini Sevnica meteorna voda zaliva podvoz, v Krškem pa kletne prostore stanovanjske hiše. V Ormožu zaradi zamašenega jaška meteorna voda ogroža gostinski objekt, v Sežani pa je zaradi prevelikega vodostaja vozilo obtičalo na cesti.

V Župeči vasi v občini Brežice je meteorna voda zjutraj zalivala gospodarski objekt, v Goričah v občini Kranj pa drvarnico.

STA


Najbolj brano