Heliport UKC Ljubljana začasno zaprt

Heliport Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana bo do nadaljnjega zaprt. Med nedavno vajo so namreč odkrili nekatere pomanjkljivosti, ki jih je treba čim prej odpraviti. Promet helikopterjev je začasno preusmerjen na heliport vojašnice v Mostah, so pojasnil v UKC.

 Heliport Univerzitetnega kliničnega centra  Ljubljana bo do 
nadaljnjega zaprt. Med nedavno vajo so namreč odkrili  
pomanjkljivosti, ki jih je treba čim prej odpraviti. Foto: STA
Heliport Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana bo do nadaljnjega zaprt. Med nedavno vajo so namreč odkrili pomanjkljivosti, ki jih je treba čim prej odpraviti. Foto: STA

LJUBLJANA > Ob vaji, ki je potekala 11. oktobra, so odkrili celo vrsto novih rešitev, ki bi jih lahko uporabili v resničnem dogodku, odkrili pa so tudi možnosti za izboljšave. “Sprejeli smo soglasno odločitev, da je treba nekatere pomanjkljivosti čim prej odpraviti, in zato je bilo treba zapreti heliport,” so sporočili iz UKC Ljubljana.

Prek heliporta ljubljanskega UKC prepeljejo več kot 500 bolnikov na leto.

Poudarili so, da so od prvega dne delovanja heliporta izpostavljali varnost. “Tudi če neka napaka ni ključna in obstaja najmanjša možnost eskalacije zadeve, je to za nas jasno opozorilo, da je treba ukrepati,” so zapisali. Dodali so, da nesreče v letalstvu niso posledica samo ene napake, temveč gre običajno za več zaporednih napak, ki lahko povzročijo celo tragedijo.

“Tega si ne smemo in ne moremo dovoliti. Zato se odzovemo že ob prvem opozorilu. Če je za to treba zapreti heliport, to ni ovira in to tudi storimo,” so poudarili v UKC Ljubljana. Heliport bo po njihovih navedbah odprt takoj, ko bodo odpravili vsaj tiste napake, ki bi lahko vplivale na varnost pri njegovem delovanju.

V času zaprtja heliporta UKC Ljubljana je redni promet helikopterjev preusmerjen na rezervno lokacijo v vojašnico Moste. Po poročanju POP TV bodo iz vojašnice, ki je oddaljena štiri kilometre, ponesrečence vozili z reševalnim vozilom, pot do bolnišnice pa se bo zato podaljšala za do deset minut.

POP TV je v torek poročal, da je razlog za zaprtje tehnična napaka na cevovodu za avtomatsko gašenje požarov.

STA


Najbolj brano