Heineken objavil namero za prevzem preostalega deleža Laškega

Nizozemski Heineken, ki je prejšnji teden postal lastnik 53,43-odstotnega deleža v Pivovarni Laško, je danes v časniku Delo objavil namero za prevzem še preostalega deleža pivovarne. Ponudbo bo objavil najkasneje v 30 dneh in ne prej kot v desetih dneh.

 Prvi mož Laškega in Uniona Dušan Zorko  Foto: STA
Prvi mož Laškega in Uniona Dušan Zorko  Foto: STA

LJUBLJANA > Heineken je prejšnji teden nakazal 119,5 milijona evrov kupnine za 4.673.941 delnic oziroma 53,43-odstotni lastniški delež v Pivovarni Laško, potem ko je izpolnil odložne pogoje iz posla, sklenjenega aprila. Takrat je namreč s konzorcijem prodajalcev 51,11-odstotnega deleža Laškega - DUTB, Kapitalsko družbo, Alpen Investom, Abanko, KD Skladi, NKBM, Zavarovalnico Triglav, Banko Koper in Skladom obrtnikov in podjetnikov - podpisal pogodbo o prodaji.

Za delež konzorcija oziroma 4.471.054 delnic Laškega je nizozemski velikan odštel 25,56 evra oziroma 114,8 milijona evrov. Število delnic, ki jih je plačal prejšnji teden, je sicer večje, ker so določeni prodajalci izkoristili pravico, da mu prodajo tudi dodatne delnice, pridobljene po podpisu pogodbe. Gre za delnice, ki so jih obstoječi delničarji po ceni 15,74 evra pridobili v postopku javne ponudbe družbe DSU za odkup 126.407 delnic oz. 1,5-odstotnega deleža Pivovarne Laško. Ta se je iztekla 26. junija.

Heineken je poplačal tudi dolgove Laškega do bank. Tako je za to Pivovarni Laško zagotovil 141 milijonov evrov, Pivovarna Union pa bo 44 milijonov evrov za enak namen dobila v teh dneh.

Prvi mož Laškega in Uniona Dušan Zorko, ki mu je Heineken zaupal vodenje pivovarne tudi v prihodnje, je prejšnji teden pojasnil, da je Heineken tako izpolnil vse, k čemur se je zavezal.

V Heinekenu so dan, ko so postali lastnik 53,43-odstotnega deleža v Pivovarni Laško, orisali za pomemben mejnik. “Laško, Union in Heineken združujejo skupne vrednote in dediščina, zato verjamemo, da je združitev naravna,” je poudaril prvi mož Heinekena Europe Stefan Orlowski.

Heineken bo obdržal obe proizvodnji ter blagovni znamki Laško in Union.

STA


Najbolj brano