Haradinaj: Moje prijetje bo škodilo Sloveniji

Nekdanji kosovski premier Ramush Haradinaj je v pogovoru za TV Slovenija dejal, da bo njegovo prijetje Sloveniji škodovalo na gospodarskem in političnem področju. Po njegovih besedah se bodo s tem dogodkom stvari zelo spremenile.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Haradinaj je v pogovoru pred enim od ljubljanskih hotelov povedal, da brez težav potuje po vse svetu in da se mu še nikdar ni pripetilo kaj podobnega. "Iskreno povedano, to pove veliko o vaši državi, vašem pravosodnem sistemu, pa tudi o politikih," je dejal Haradinaj, ki so ga v sredo prijeli na ljubljanskem letališču na podlagi Interpolove tiralice. Po zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom v Kranju je bil v sredo zvečer izpuščen na prostost, a ob obljubi, da Slovenije brez dovoljenja sodišča ne bo zapustil. Začasno so mu tudi odvzeli potni list.

"Mislim, da je to nesmisel. Nalog za aretacijo sploh ne obstaja več. Po vsem svetu je razveljavljen, ker sem šel čez vse pravne postopke na haaškem sodišču. Potoval sem v ZDA, potoval povsod po Evropi, samo Ljubljana je bila težava," je dejal Haradinaj. "Mi nismo bili tako srečni kot vi, morali smo čez vojno, čez izzive in smo, kjer smo. V vseh pogledih smo bili do Slovenije zelo odprti - v gospodarstvu, politiki, povsod. Mislim pa, da so se s tem dogodkom stvari zelo spremenile," je opozoril.

Haradinaj je še dejal, da ne ve, kdaj mu bodo slovenske oblasti vrnile potni list, da se bo lahko vrnil v Prištino. "To je vprašanje, na katero še čakam odgovor. To je nesprejemljivo. Z vašim vedenjem je nekaj narobe - glede na to, da izhajate iz iste države, iz Jugoslavije, ki ne obstaja več, pomeni, da imate še vedno nostalgijo po nekdanji Jugoslaviji ali pa živite v nekakšni ljubezenski navezi z Beogradom. Mislim, da to ne vodi v dobre odnose z ostalimi državami v regiji, še posebej z Albanci," je bil oster.

STA


Najbolj brano