Hafiz Fidani: Sveti meseci so namenjeni tudi temu, da se skušajo doseči mirovni sporazumi

Hafiz Špendi Fidani je v nagovoru zbrane vernike v dvorani na Kodeljevem v Ljubljani ob začetku štiridnevnega muslimanskega praznika kurban bajram med drugim pozval k pomoči tistim, ki jo potrebujejo. Poudaril je, da ljudje ne smejo pozabiti ali izgubiti občutek za drugega človeka, ki je v težavah in se je po sili razmer znašel pred tujo ograjo.

Hafiz Špendi Fidani je v nagovoru zbrane vernike v dvorani na 
Kodeljevem v Ljubljani ob začetku štiridnevnega muslimanskega praznika kurban bajram med drugim pozval k 
pomoči tistim, ki jo potrebujejo.  Foto: STA
Hafiz Špendi Fidani je v nagovoru zbrane vernike v dvorani na Kodeljevem v Ljubljani ob začetku štiridnevnega muslimanskega praznika kurban bajram med drugim pozval k pomoči tistim, ki jo potrebujejo.  Foto: STA

LJUBLJANA > Zagotovo tega ne bi smel sam sebi dovoliti sodobni človek z vso napredno tehnologijo, ki ga lahko v vsakem trenutku spomni, da so takšno usodo doživeli številni narodi in ne davno tega, je dejal Hafiz Špendi Fidani.

“Zemlja in vse, kar je na njej, ni naše lastništvo, mi nismo njenih gospodarji. Mi smo njeni začasni uporabniki, uporabljajmo jo zato, da pomagamo tistim, ki potrebujejo pomoč,” je dejal.

Opozoril je tudi, da so sveti meseci namenjeni temu, da se skušajo vojne prekiniti in doseči mirovni sporazumi. Ob tem pa ugotavlja, da žal v svetu, v katerem živimo, svetost nič ne pomeni, saj se tudi v teh svetih dneh spopadi ne prekinjajo.

Hafiz Fidani se je v nagovoru dotaknil tudi gradnje džamije v Sloveniji. Dejal je, da je projekt izgradnje Islamskega centra v Ljubljani treba razumeti kot možnost, da se naslednjim generacijam dokaže njihov trud in požrtvovalnost za mir in dobrobit na svetu.

Osrednja bajramska slovesnost je danes potekala v dvorani Slovan na Kodeljevem v Ljubljani, v imenu muftija Nedžada Grabusa pa jo je vodil hafiz Špendi Fidani. Poleg tega so bajramske molitve potekale tudi v Mariboru, Celju, Kranju, Novem mestu, Kopru, Postojni, Novi Gorici, Kočevju, Škofji Loki, Velenju, Jesenicah, Trbovlju, Sežani, Tržiču, Ajdovščini in Krškem.

Po muslimanskem koledarju trenutno poteka mesec hadža oziroma romanja v Meko. Hadž predstavlja vrhunec pokornosti Bogu. Muslimani ga vidijo kot priložnost za očiščenje duše in duhovno rast. Hadž izhaja iz obdobja poslanca Ibrahima. Ta je ljudi pozival, da častijo Kabo v Meki. Romarji krožijo okoli Kabe, ki je simbol monoteizma.

STA


Najbolj brano