Györkös Žnidarjeva uspešno prestala interpelacijo

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je uspešno prestala interpelacijo, ki jo je podprlo 25 poslancev, proti pa je glasovalo 50 poslancev. Ministrico so podprli v koalicijskih vrstah, za njen odhod pa so se zavzeli v SDS, NSi in ZL. Iz poslanske skupine nepovezanih poslancev je glasoval le Bojan Dobovšek in interpelacijo podprl.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je 
uspešno prestala interpelacijo, ki jo je podprlo 25 poslancev, 
proti pa je glasovalo 50 poslancev. Foto: STA
Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je uspešno prestala interpelacijo, ki jo je podprlo 25 poslancev, proti pa je glasovalo 50 poslancev. Foto: STA

LJUBLJANA > Ministrica se je danes morala zagovarjati za ravnanje pristojnih organov ob aretaciji nekdanjega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja. Poslanci SDS, ki so interpelacijo vložili, so ji pripisali odgovornost za politične in gospodarske posledice, ki jih je državi zadala ta aretacija, in zmanjšanje mednarodnega ugleda Slovenije.

Haradinaja so 17. junija na podlagi tiralice srbskega Interpola iz leta 2004 aretirali na ljubljanskem letališču. Po zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom in po ustni noti Prištine, namenjeni zunanjemu ministrstvu, so ga sicer izpustili na prostost in mu vrnili odvzeti potni list, kljub temu pa je dogodek razburkal odnose med Kosovom in Slovenijo.

Ministrica je očitke iz interpelacije danes v celoti zavrnila, saj po njenem mnenju temeljijo na nerazumevanju temeljev pravne države. Interpelacijo je označila kot politični konstrukt, katerega namen je rušenje koalicije in poskus prevzema oblasti.

DZ je o morebitni odgovornosti ministrice razpravljal ves dan, večinoma so se oglašali poslanci SDS in SMC. Razprava je krepko presegla očitke iz interpelacije, vrtela se je tudi okoli aktualnega dogajanja, predvsem begunske krize. Med drugim so ji opozicijski poslanci očitali premalo pojavljanja v javnosti, v koaliciji pa so ministrico branili in poudarjali, da interpelacija poteka v neprimernem trenutku.

STA


Najbolj brano