Györkös Žnidarjeva s poljskim kolegom o migracijah

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar se je včeraj v Varšavi srečala s poljskim kolegom Mariuszem Blaszczakom, s katerim sta govorila predvsem migracijah in sodelovanju med državami na tem področju.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar  Foto: STA
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar  Foto: STA

VARŠAVA > Ministrica Vesna Györkös Žnidar je poljskega ministra Mariusza Blaszczaka seznanila s trenutnimi razmerami glede migracij na zahodnem Balkanu, kjer se po zaprtju balkanske migracijske poti od marca povečuje število nezakonitih migracij. Strinjala sta se, da sta za reševanje migrantske problematike ključni načeli solidarnosti in odgovornosti, slednje predvsem v luči zagotavljanja varnosti na schengenskih in zunanjih mejah EU ter v notranjosti držav članic, so sporočili z notranjega ministrstva.

Slovenija se tega zaveda in dosledno spoštuje schengenski pravni red, je poudarila ministrica. Države lahko solidarnost izkazujejo na različne načine, vendar ne le na deklarativni ravni, ampak mora biti solidarnost podkrepljena s konkretnimi dejanji posameznih držav. Slovenija tako razume nedavno izraženo stališče držav Višegrajske skupine, ki govori o fleksibilni solidarnosti. Obe strani sta izpostavili, da projekt premestitve oseb, ki potrebujejo mednarodno zaščito, ne rešuje migrantske problematike, ampak je le del celovite evropske rešitve, so v sporočilu za javnost zapisali na MNZ.

“Hkrati s tem ukrepom je treba zagotoviti učinkovito in dosledno vračanje oseb, ki do mednarodne zaščite niso upravičene. V tej luči tudi vidimo prihodnjo okrepljeno vlogo evropske mejne in obalne straže,” je dejala Györkös Žnidarjeva.

Ob tej priložnosti se je zahvalila Poljski, ki se je ob soočenju Slovenije z množičnim prihodom migrantov lansko jesen med prvimi odzvala s policisti, ki so pomagali na slovensko-hrvaški meji.

STA


Najbolj brano