Györkös Žnidarjeva: Sprejeli bomo pomoč, ki jo je ponudilo več držav

Slovenija v begunski krizi ni sama, je danes v Ljubljani zatrdil evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar pa je povedala, da je več držav Sloveniji že ponudilo pomoč, vključno z osebjem, in Slovenija jo bo sprejela. Podrobnosti ministrica ni razkrila.

Vesna Györkös Žnidar Foto: STA
Vesna Györkös Žnidar Foto: STA

LJUBLJANA > Vesna Györkös Žnidar je pojasnila, da so Sloveniji pomoč ponudile Avstrija, Nemčija, Italija in države višegrajske skupine. Slovenija bo pomoč sprejela, vendar je o konkretnih številkah še nemogoče govoriti, saj pogovori še potekajo, je dejala ministrica.

Glede podpore agencije za zunanje meje EU Frontex je slovenska notranja ministrica poudarila, bomo sprejeli analitično pomoč agencije, medtem ko bodo slovenskim policistom pomagali policisti zgolj iz drugih članic in ne predstavniki Frontexa.

“Frontex bi morali nujno napotiti na grško in hrvaško mejo, da bi ustavili nekontroliran pritok migrantov v Evropo preko zunanje meje,” je dejala. “Slovenija ne bo hotspot, saj nismo na zunanji meji,” je dodala.

Povedala je, da ji je evropski komisar danes obljubil tako tehnično kot finančno pomoč iz sklada za nujno pomoč. Pojasnila je, da dnevno oskrba beguncev stane 770.000 evrov.

Evropski komisar Dimitris Avramopulos je zatrdil, da Slovenija lahko računa na evropsko finančno pomoč, a konkretnih številk, koliko denarja bi Slovenija lahko dobila poleg že odobrenih 56 milijonov evrov za obdobje 2014-2020 ni navedel.

Györkös Žnidarjeva je povedala, da so komisarja seznanili tudi z načinom delovanja Hrvaške, ki, kot je dejala, zavrača sodelovanje, kar povzroča izjemne težave.

Avramopulos je na novinarsko vprašanje pritrdil, da je videl video posnetek o tem, kako Hrvaška ravna z begunci ob meji s Slovenijo. “Take posnetke sem videl že večkrat in kažejo, da je nujno več sodelovanja med članicami,” je dejal.

Avramopulos je sicer pohvalil delovanje Slovenije, ki je skladno z zakonodajo EU, ter zatrdil, da država v tej krizi ni sama. “Evropa in Evropska komisija stojita ob Sloveniji v teh težkih trenutkih, Slovenija ni sama in to je moje sporočilo,” je dejal.

Ob tem je komisar opozoril na nujnost solidarnosti in sodelovanja med državami ter se zavzel za skupen in usklajen odgovor, o čemer bo govora na nedeljskem vrhu držav, ki ležijo na tako imenovani balkanski begunski poti. Ta vrh je odgovor na slovensko prošnjo, je pojasnil.

“Bliža se zima, vse države imajo nalogo, da zaščitijo ljudi, ki potrebujejo pomoč,” je dejal in poudaril, da nobena država krize ne more obvladati sama, temveč je čas za skupno odgovornost in sodelovanje.

Komisar je še poudaril, da je 80 odstotkov ljudi, ki pridejo po balkanski poti, beguncev, ki potrebujejo mednarodno zaščito.

Na vprašanje, ali bi lahko EU hotspote uredila v državah, kot sta Srbija in Makedonija, pa je odgovoril nikalno, češ da so te lahko samo v članicah unije. Zatrdil je, da hotspoti v Grčiji in Italiji že začenjajo delovati, tudi dogovarjanje s Turčijo je po njegovih besedah korak v pravo smer.

Avramopulos se je sestal tudi s premierjem Mirom Cerarjem, ni pa imel na programu obiska nobenega od begunskih centrov v državi.

STA


Najbolj brano