Györkös Žnidarjeva: Očitki glede obravnave prosilcev za azil nesprejemljivi

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar očitke glede obravnave prosilcev za azil označuje za nesprejemljive. Slovenija celovito pristopa k reševanju migrantske problematike, ravna odgovorno in trezno, prosilci za azil so deležni postopkov in oskrbe v skladu z zakonodajo, je zagotovila in ocenila, da za zdaj potrebe po srečanju s protestniki ni.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar očitke glede 
obravnave prosilcev za azil označuje za nesprejemljive. Foto: Tinkara Zupan
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar očitke glede obravnave prosilcev za azil označuje za nesprejemljive. Foto: Tinkara Zupan

LJUBLJANA > Pred azilnim domom na Viču se je že zjutraj zbrala skupina okoli 30 beguncev in opozorila na predolge postopke pri ureditvi njihovega statusa in zahtevala srečanje z ministrico za notranje zadeve. Skupina petih beguncev se je odpravila nato še na notranje ministrstvo, kjer so predali svoje zahteve. Samer iz Sirije je povedal, da bodo počakali odziv ministrstva in se potem odločili za nadaljnje aktivnosti.

Postopki kompleksni in zahtevni, zato nekoliko daljši

Ministrica Vesna Györkös Žnidar pa je v izjavi novinarjem pred sejo DZ očitke označila za neprimerne in poudarila, da Sloveniji pri soočanju z migrantsko problematiko ni možno ničesar očitati.

“Slovenija je problem le v Sloveniji, z notranjo razklanostjo bomo morali za vselej opraviti,” je dejala in pojasnila, da so postopki mednarodne zaščite kompleksni in zahtevni, zato tudi nekoliko daljši.

Lilijana Kozlovič (SMC), za zdaj še predsednica parlamentarnega odbora za notranje zadeve, sicer pa bodoča generalna sekretarka vlade, je v izjavi novinarjem v DZ ocenila, da se azilni postopki vlečejo, saj iz držav, iz katerih prihajajo prosilci za azil, ni preprosto dobiti podatkov, s katerimi bi potrdili, da prosilci izpolnjujejo pogoje za azil. “Prepričana pa sem, da ministrstvo za notranje zadeve intenzivno dela na tem,” je dejala in ob tem spomnila tudi na spremembo zakona o mednarodni zaščiti, s katero so postopke pohitrili.

Ministrica je zagotovila, da postopki potekajo v skladu s predpisi in roki, prav tako je zavrnila očitke, da prosilci za azil ne prejmejo informacij. Po njenih besedah osebje v institucijah ravna zelo odgovorno in na visokem nivoju. Tako Györkös Žnidarjeva tudi od nevladnih organizacij pričakuje konstruktiven in objektiven pristop.

Država lahko sprejme toliko oseb kot ima zmogljivosti

Poudarila pa je, da Slovenija ni ekonomska velesila. “Pomagamo in smo kredibilen partner pri evropskem soočanju s kompleksnim problemom migracij, a ima tudi solidarnost svoje meje,” je opozorila in spomnila na sposobnost sprejemanja posamezne države.

Če bi namreč država sprejemala več oseb kot ima zmogljivosti, bi to po besedah ministrice prinašalo več težav kot koristi za celovito soočanje s to problematiko. Kot je pojasnila, bi lahko bili ogroženi pravni, socialni in zdravstveni sistem v državi, prav tako notranja varnost.

Po besedah ministrice se zavedajo omejitev, “saj smo nenazadnje najmanjša država na zahodno-balkanski poti”. “Ključno pa je, da tudi Evropa da jasen signal, da se kapacitete polnijo in nenadziran pritok migrantov v Evropo ni dovoljen ter da bi bila Evropa v primeru ponovljenega scenarija pritoka migrantov pripravljena sprejeti določene restriktivne ukrepe,” je poudarila. Izpostavila je še učinkovito varovanje zunanjih meja, pri čemer je Slovenija v težkem položaju.

“Evropa kot celota mora imeti zelo jasno strategijo, kako se bo soočala z migracijskimi pritiski, ki ga je treba obvladovati v okviru sistema, ki je vzdržen,” je opozorila ministrica.

Policijski postopki bodo omogočali učinkovito vračanje tujcev v sosednje države

Spremembe zakonodaje na tem področju so po njenih besedah v ključni fazi priprave. Gre za spremembo policijskih postopkov, ki bi v primeru ocene, da obstaja grožnja javnemu redu in notranji varnosti, omogočali učinkovito vračanje tujcev v sosednje države. “Ne moremo tolerirati nenadzorovanega pritoka na naše ozemlje in moramo sprejeti vse ukrepe, ki bi bili v skrajnem primeru naravnani v to, da ne pride do zloma azilnega sistema v Sloveniji,” je poudarila Györkös Žnidarjeva.

STA


Najbolj brano