Györkös Žnidarjeva: Hrvaška napoveduje prihode beguncev, a manjka podatek o njihovem številu

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je danes ob obisku Šentilja ocenila, da tam sodelovanje na terenu poteka “izjemno dobro”. Z avstrijskimi varnostnimi organi se po njenih besedah dogovarjajo tako o številu beguncev kot o času prehajanja meje, medtem ko s hrvaškimi varnostnimi organi po njenih besedah ni mogoč dogovor glede števila beguncev.

 Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je danes ob obisku 
Šentilja ocenila, da tam sodelovanje na terenu poteka 
“izjemno dobro”. Foto: STA
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je danes ob obisku Šentilja ocenila, da tam sodelovanje na terenu poteka “izjemno dobro”. Foto: STA

ŠENTILJ > S hrvaško policijo poteka informiranje, prihode časovno najavljajo, vendar v tem trenutku manjka bistveni element, torej da ni dogovora o številu oseb, ki bodo prešli čez mejo, je v izjavi novinarjem dejala ministrica Vesna Györkös Žnidar. Dodala je, da takšen prehod informacij, kot je sedaj vzpostavljen s Hrvaško, slovenski strani “bistveno ne olajšuje situacije”, glede na to, da neomejen pretok migrantov skozi Slovenijo ni mogoč.

Zato slovenska policija po njenih besedah vlaga izjemne napore v dobro sodelovanje z avstrijskimi varnostnimi organi, kar je v tem trenutku po njenem bistvenega pomena, da zagotovijo tisto pretočnost, ki ne bi povzročila izrednih situacij na slovenskih vstopnih in izstopnih točkah.

V Šentilju, kjer begunci vlak zapustijo na železniški postaji in morajo do mejnega prehoda in tamkajšnjega namestitvenega centra pešačiti, pa je ministrica po pogovorih s šentiljskim županom Štefanom Žvabom dejala, da trenutno potekajo aktivni pogovori o rešitvah na terenu. S Slovenskimi železnicami se dogovarjajo o možnosti vzpostavitve začasnega perona bližje namestitvenemu centru za begunce, kar bi razbremenilo tudi lokalno skupnost.

Na Šentilju po besedah ministrice policija odlično opravlja svoje delo in obvladuje situacijo, tako da so po njenih besedah občani varni. Prav tako izjemne napore vlagajo vojska, zdravstvene službe, humanitarni delavci in drugi prostovoljci, tudi sodelovanje med policijo in vojsko je, kot prav ministrica, izjemno dobro. Potrdila je, da ves čas v sodelovanju z avstrijskimi varnostnimi organi potekajo pogovori tudi o tem, da bi nekoliko razbremenili šentiljski center.

Glede napovedi avstrijske notranje ministrice Johanne Mikl-Leitner o možnosti tehničnih zapor na meji z Avstrijo pa je slovenska notranja ministrica dejala, da se bo v zvezi s tem z njo popoldne slišala po telefonu. Za zdaj njene izjave razume v smislu, da gre za ukrepe za zagotavljanje varnosti in usmerjanje migrantov, da bi torej bili ustvarjeni pogoji za nadzorovan prehod migrantov čez državno mejo.

Györkös Žnidarjeva je Šentilj obiskala skupaj z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem, ki pa izjav za medije ni dajal.

STA


Najbolj brano