Györkös Žnidarjeva: V SMC se ne dogaja nič takega, kar bi lahko povzročilo politično nestabilnost

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, ki prihaja iz kvote SMC, je v intervjuju za Večer zagotovila, da se v SMC ne dogaja nič takega, kar bi lahko povzročalo kakršnekoli nestabilnosti v političnem prostoru.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar Foto: STA
Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar Foto: STA

LJUBLJANA > Za policijo Vesna Györkös Žnidar pravi, da dosega odlične rezultate, a opozarja, da ima varčevanje svoje meje.

V zadnjem času so se pojavili namigi, da naj bi bil del članstva nezadovoljen s sedanjim predsednikom SMC in premierjem Mirom Cerarjem, zaradi česar naj bi pripravljali njegovo zamenjavo, a je Györkös Žnidarjeva zagotovila, da to ne drži. “Sama iz vrst naših poslancev česa takega, kar se piše v medijih, nisem slišala,” je dejala.

V SMC se po njenih besedah ne dogaja nič takega, kar bi lahko povzročalo kakršnekoli nestabilnosti v političnem prostoru. Se pa po njenem prepričanju nekaterim izjavam in dogodkom posveča prevelika pozornost.

Komisije za preprečevanje korupcije je sicer Cerarja pred kratkim pozvala, naj se izjasni glede morebitnega kršenja določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ker bi lahko bil v konfliktu interesov, ko je vlada kot kandidatko za evropsko komisarko imenovala Violeto Bulc, sicer članico vodstva SMC. Dopis je prejela tudi Györkös Žnidarjeva.

Slednja je v intervjuju ponovila, da za takšna pisanja iz vrst komisije ni pravne podlage.

Sporna se ji zdi tudi vsebina. Po njenem je namreč prišlo do hude napačne interpretacije relevantnih določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. “Saj če mi sledimo tej logiki, potem dejansko, če plastično prikažem, ministri sploh ne smejo biti člani političnih strank. Kar je absurd. To je v nasprotju s temelji politične ureditve v naši državi,” je dejala.

Po njenem je dober indikator absurdnosti situacije tudi to, da se tudi opozicija pri tej točki strinja, da so te interpretacije popolnoma zgrešene.

Konkretnih informacij o tem, kaj je v ozadju, nima. “A če je tako, je treba v ustavo zapisati, da ministri ne smejo biti člani političnih strank, in prevetriti vse odločitve preteklih vlad,” dodaja.

Na vprašanje, kako se bo končalo poglavje privatizacije in ali jo bo vlada Mira Cerarja preživela, Györkös Žnidarjeva odgovarja, da vlada vsekakor mora zdržati: “Res pa je, da se je privatizacija sprevrgla že v ideološko vprašanje.”

Stopnja ogroženosti v Sloveniji se zaradi zadnjih dogodkov v Franciji po besedah notranje ministrice v zadnjem času ni povečala. Za to po njeni oceni tudi ni potrebe, saj da je Slovenija varna država.

Za policijo ministrica ocenjuje, da je v letu 2014 dosegla odlične rezultate, “kar je zelo pohvalno glede na razmere, v katerih deluje”. A ob tem opozarja, da ima varčevanje meje, “in če bo šlo tako naprej, se bo to odrazilo pri delu policije”.

STA


Najbolj brano