Györkös Žnidarjeva: Številka 631 je za Slovenijo sprejemljiva

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je danes na izrednem sestanku v Bruslju kolege obvestila o pripravljenosti Slovenije, da ponovno izkaže solidarnost v okviru sheme za premestitev 120.000 beguncev iz Italije, Grčije in Madžarske. Predlog, naj Slovenija sprejme 631 beguncev, je po njenih besedah sprejemljiv.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je danes na 
izrednem sestanku v Bruslju kolege obvestila o pripravljenosti Slovenije, da ponovno izkaže solidarnost v okviru 
sheme za premestitev 120.000 beguncev iz Italije, Grčije in 
Madžarske. Predlog, naj Slovenija sprejme 631 beguncev, je 
po njenih besedah sprejemljiv. Foto: STA
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je danes na izrednem sestanku v Bruslju kolege obvestila o pripravljenosti Slovenije, da ponovno izkaže solidarnost v okviru sheme za premestitev 120.000 beguncev iz Italije, Grčije in Madžarske. Predlog, naj Slovenija sprejme 631 beguncev, je po njenih besedah sprejemljiv. Foto: STA

BRUSELJ > Slovenija bo sodelovala v drugem programu premestitve beguncev znotraj EU, je poudarila ministrica Vesna Györkös Žnidar. Pri tem je opozorila, da želi imeti Slovenija tudi v prihodnjih programih možnost, da se upošteva njena integracijska sposobnost, varnostne razmere in trenutni migracijski pritisk, torej dejavnik spontanih migracij.

Evropska komisija predlaga, naj Slovenija v sklopu sheme za premestitev 120.000 beguncev iz Italije, Grčije in Madžarske sprejme 631 oseb. Na vprašanje, ali je ta številka za Slovenijo sprejemljiva, je ministrica odgovorila: “Glede na to, da smo izkazali pripravljenost sodelovati v teh programih, vsekakor ni mogoče reči, da ni sprejemljiva, ker bi to bila potem kontradiktorna odločitev.”

Slovenska ministrica je dala izjavo za medije med zasedanjem, ki sicer še traja. Na njem se danes pričakuje politični dogovor z zavezo k premestitvi dodatnih 120.000 beguncev iz Italije, Grčije in Madžarske po drugih članicah unije, a brez podrobnosti, koliko beguncev bo sprejela posamezna članica.

Ministrica se je ob robu zasedanja srečala z avstrijsko kolegico in hrvaškim kolegom, s katerima so izmenjali ključne informacije o dogajanju v soseščini ter se dogovorili za ažurno izmenjavo informacij v prihodnjih dneh. Avstrijska kolegica ju je seznanila z nameravano začasno uvedbo nadzora na meji, je pojasnila Györkös Žnidarjeva.

STA


Najbolj brano