Györkös Žnidarjeva: Policija v polni pripravljenosti na morebiten nov val beguncev

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je ob robu obiska sprejemnega centra za begunce v Brežicah dejala, da policija ostaja v polni pripravljenosti glede morebitnih novih prihodov beguncev s Hrvaške na slovensko mejo. Koliko beguncev bi še lahko prišlo v Slovenijo, ne more oceniti. Je pa kritična do sodelovanja s hrvaško policijo.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je ob 
robu obiska sprejemnega centra za begunce v Brežicah 
dejala, da policija ostaja v polni pripravljenosti glede morebitnih novih prihodov beguncev s Hrvaške na slovensko 
mejo. Koliko beguncev bi še lahko prišlo v Slovenijo, ne more 
oceniti. Je pa kritična do sodelovanja s hrvaško policijo. Foto: STA
Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je ob robu obiska sprejemnega centra za begunce v Brežicah dejala, da policija ostaja v polni pripravljenosti glede morebitnih novih prihodov beguncev s Hrvaške na slovensko mejo. Koliko beguncev bi še lahko prišlo v Slovenijo, ne more oceniti. Je pa kritična do sodelovanja s hrvaško policijo. Foto: STA

BREŽICE > Vesna Györkös Žnidar je ob robu obiska sprejemnega centra, kjer so pred nekaj minutami z mejnega prehoda Rigonce pripeljali nov avtobus migrantov, ocenila, da je za begunce v sprejemnem centru dobro poskrbljeno ter da policija izjemno dobro dela.

“Delo poteka tekoče in sem zelo zadovoljna s tem, kar sem videla na terenu,” je dejala v izjavi za medije.

Kljub temu, da na Obrežju danes ni več beguncev, v Rigoncah pa jih ostaja še nekaj deset, pa policija po besedah ministrice ostaja v polni pripravljenosti, saj so migracijski tokovi nepredvidljivi. “Število migrantov, ki se premikajo, se ne zmanjšuje, ne popušča,” je opozorila. Vseeno pa ministrica ne želi ugibati, koliko migrantov bi v prihodnje lahko še sprejeli v Slovenijo.

Györkös Žnidarjeva je še opozorila, da je “hrvaška policija neodzivna, kar je tudi problem glede izvajanja sporazuma o izvajanju skupnih mejnih kontrol”. Zato ministrica pričakuje, da bo Hrvaška kot članica EU vendarle začela izpolnjevati svoje obveznosti in bo na ta način pripomogla, da v Sloveniji ne bo prišlo do nekontrolirane situacije, ki bi zaostrila stanje.

Fank: Hrvaška velik del migracij, ki bi lahko zadele Slovenijo, usmerila na Madžarsko

Generalni direktor policije Marjan Fank pa je dejal, da je večkrat na dan v stiku z direktorjem hrvaške policije, ki mu posreduje informacije o morebitnem prihodu novih migrantov na slovensko mejo. Informacij o tem, da bi proti Sloveniji šel nov val migrantov, Fank nima.

Ob tem prvi mož policistov priznava, da je Hrvaška velik del migracij, ki bi lahko zadele Slovenijo, usmerila na Madžarsko. “Gre za 15.000 oz 16.000 ljudi. Če bi ta migracijski tok zadel Slovenijo, bi imeli bistveno večje težave,” je opozoril. Podatki, ki jih dobivajo iz Srbije in Makedonije, pa po njegovih besedah kažejo na to, da migrantski tok ne usiha oziroma je vsaj tako intenziven kot do sedaj.

Ministrica je ob robu današnjega obiska tudi ugotovila, da sistemskih motenj pri prehrani policistov, ki so v preteklih dneh ob navalu beguncev na Obrežju in Rigoncah opravljali naloge, ni. “Za policiste se dobro skrbi, poleg tega so poveljniki posebne policijske enote dobili še dodatno zadolžitev, da še oni posebej poskrbijo, da preskrba policistov nemoteno poteka,” je dejala ministrica.

Sicer priznava, da lahko v izjemnih situacijah pride do manjših logističnih zapletov, kar pa sproti rešujejo in vlagajo napore v to, da policistom v težkih razmerah zagotovijo kolikor se da normalne pogoje za delo.

Angažirani so praktično vsi policisti

Fank pa je glede nekaterih pozivov k stavki policistov dejal, da so s sindikati v nenehnem stiku. Tako so jim tudi pojasnili, da ne gre za izredne razmere v državi, gre pa za izredno organizacijo dela, tako da policisti tudi v tem primeru morajo izvajati svoje naloge. Fank priznava, da lahko pri tolikšnem obsegu dela prihaja tudi do določenih pomanjkljivosti, a te predstavljajo manjši del.

Sedaj so po njegovih besedah angažirani praktično vsi policisti, najbolj pa posebna policijska enota, katere pripadniki bodo po Fankovih besedah dobili izplačane dodatke za delo v izrednih razmerah. “Ne pričakujem, da bi pri tem prišlo do kakšnih težav,” je dejal.

Dodatne stroške za policijo, ki bodo nastali z begunsko krizo, po besedah ministrice še zbirajo. Ravno danes glede tega poteka sestanek na ministrstvu za finance, je pojasnila. “Bistveno je, da se ti stroški zbirajo na enotnem mestu in imamo pregled nad njimi. To lahko potem tudi uveljavljamo pri komisariatu Združenih narodov za begunce in pri Evropski komisiji, ki nam je pripravljena pomagati,” je dejala ministrica.

Protest so spodbudili aktivisti

Sicer pa ima Slovenija po navedbah Györkös Žnidarjeve zagotovilo evropskega komisarja za migracije Dimitrisa Avramopulosa, da se bo Evropska komisija takoj “odzvala na naše potrebe glede na to, da smo v tem trenutku država, ki je celotni Evropi pokazala, da znamo braniti schengensko mejo, da prevzemamo velik del odgovornosti za reševanje evropskega problema in ker smo se odzvali tako, kot se od nas pričakuje”.

Fank je še pojasnil stanje na terenu. Mejni prehod Rigonce je še zaprt, z njega vozijo v sprejemni center migrante. Pričakuje, da se bo tekom današnjega dne situacija na tem mejnem prehodu umirila, čeprav bo to odvisno tudi od pritoka novih migrantov iz Zagreba.

Ponoči so imeli težave na mejnem prehodu Obrežje, kjer je večja skupina migrantov protestirala in zasegla cestišče. Fank je opozoril, da so protest tudi v tem primeru spodbudili aktivisti. Proti jutru so prebežnike umaknili s cestišča in sprostili promet. Zaradi tega dogodka so tudi ogradili šotorišče beguncev, da v prihodnje ne bi prišlo do motenj prometa.

Še vedno stoji železniški promet s Hrvaško, saj z vlaki lahko naenkrat dobijo veliko število migrantov, ki bi lahko bili težje obvladljivi, je pojasnil Fank.

STA


Najbolj brano