Györkös Žnidarjeva: Policija nikogar vnaprej ne obvešča o hišnih preiskavah

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar zavrača očitke na račun policije v zvezi s preiskavami pri predsednici ZaAB in nekdanji premierki Alenki Bratušek. Kot je poudarila, policija nikogar vnaprej ne obvešča o hišnih preiskavah, utemeljenost razlogov zanje pa je presojal preiskovalni sodnik. "V tej formuli ni prostora za politiko," je dejala.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar zavrača očitke na račun policije v zvezi s preiskavami pri predsednici ZaAB in nekdanji premierki Alenki Bratušek. Foto: Gpu
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar zavrača očitke na račun policije v zvezi s preiskavami pri predsednici ZaAB in nekdanji premierki Alenki Bratušek. Foto: Gpu

LJUBLJANA > Kot je v izjavi za medije pred današnjo sejo vlade dejala Györkös Žnidarjeva, premierju Miru Cerarju ni pojasnjevala, zakaj so bile v sredo preiskave, v okviru katerih so kriminalisti obiskali tudi vlado. "Vse očitke na račun policije odločno zavračam," je poudarila.

Policija je po njenih besedah dolžna ravnati v skladu z zakonom o kazenskem postopku in v skladu z najvišjimi strokovnimi standardi, kakor je v sredinem primeru tudi bilo. "Izvedla je tiste ukrepe, ki so po zakonu potrebni, da se zagotovijo dokazi," je pojasnila.

Pri tem je poudarila, da je predkazenski postopek usmerjalo tožilstvo, hišna preiskava pa je bila izvedena na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika. Tako je zavrnila očitke, naslovljene na Nacionalni preiskovalni urad, da je bila preiskava nesorazmerna glede na očitano kaznivo dejanje in da bi lahko vse podatke, ki so jih iskali, dobili, če bi zanje prosili.

Ministrica tako verjame, da je bila sredina preiskava v celoti izvedena v skladu z zapisanim v sodni odredbi, kjer je tudi naveden kraj, kjer se preiskave opravljajo. Prav tako verjame, da so preiskovalci ravnali v skladu z zakonom o kazenskem postopku. Ta določa, da se ob izvedbi hišne preiskave v prostorih državnih organov povabi predstojnika, da je lahko pri preiskavi navzoč.

Kot je poudarila, pa policija nikakor nikogar vnaprej ne obvešča, da se bodo izvedle hišne preiskave, ker je to protizakonito.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so namreč v sredo preiskali dom Bratuškove, nato pa še prostore poslanske skupine in stranke ZaAB ter vlade. Bratuškovo namreč sumijo zlorabe položaja z namenom pridobitve nepremoženjske koristi pri samokandidaturi za evropsko komisarsko, za kar je predvidena kazen zapora do enega leta.

Po mnenju Bratuškove so bile hišne preiskave popolnoma nepotrebne, saj bi lahko vse dokumente, ki so jih zasegli, dobili na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Ob tem se je predsednica ZaAB tudi vprašala, "ali je normalno, da se NPU, ki je bil ustanovljen za najhujša kazniva dejanja gospodarskega in organiziranega kriminala, ukvarja s tem".

Tudi predsednik vlade je dejal, da ne razume, zakaj je bilo treba opraviti hišno preiskavo. Po njegovem mnenju bi zadostovalo, da bi se policija obrnila nanj ali na njegov kabinet in bi dobili vsa potreba gradiva. Cerarju se zdi "vsaj presenetljivo", da je policija nenapovedano, brez njegove vednosti in v zvezi s postopki, ki nimajo povezave s sedanjo vlado, preiskovala vladne prostore.

STA


Najbolj brano