Györkös Žnidar: Možno je, da Madžarska zapre mejo s Hrvaško

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je danes na sestanku s svojim madžarskim kolegom govorila o možnosti madžarske zapore zelene meje s Hrvaško in ne s Slovenijo, poudarjajo na ministrstvu. Ministrica je namreč na novinarski konferenci na vprašanje, "ali je možna zapora zelene meje in meje s Slovenijo", odgovorila, da je ta možnost odprta.

Možnost, da bi Madžarska zaprla mejo s Slovenijo, je odprta, 
pravi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki se je danes 
sestala s svojim madžarskim kolegom Sandorjem Pinterjem. Foto: STA
Možnost, da bi Madžarska zaprla mejo s Slovenijo, je odprta, pravi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki se je danes sestala s svojim madžarskim kolegom Sandorjem Pinterjem. Foto: STA

LJUBLJANA > Na ministrstvu so pojasnili, da Györkös Žnidarjeva in njen madžarski kolega Sandor Pinter absolutno nista govorila o zapiranju zelene meje in meje med Slovenijo in Madžarsko. Govora je bilo o zapori meje s Hrvaško, kar da Madžarska že počne, pravijo na ministrstvu.

"Dogovorjeno je bilo, da bo vsak morebiten dodaten ukrep stvar vnaprejšnjega dogovora med Slovenijo in Madžarsko," so še dodali.

Na današnjem sestanku, ki so se ga udeležili tudi obe veleposlanici in oba generalna direktorja policije, sta se sicer ministra dogovorila, da s torkom državi začenjata dnevno izmenjavo podatkov. Okrepile se bodo tudi skupne policijske patrulje, ki zdaj že delujejo, prav tako se bo oblikovalo skupne preiskovalne skupine proti organizatorjem nezakonitega prehajanja meje.

Do sprememb v migracijskem toku ni prišlo

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je pojasnil, da se od petka razmere glede dotoka migrantov sicer niso bistveno spremenile. V Grčijo jih prihaja približno 5000 na dan in se pomikajo proti severu, vendar pa do spremembe v migracijskem toku ni prišlo. Večina jih v EU vstopi na območju Hrvaške in Madžarske.

Varnostne razmere tako ostajajo normalne oziroma se niso poslabšale. Kljub temu so na ministrstvu pozorni, če bi prišlo do preusmeritve proti Sloveniji. V tem primeru bi migrante usmerili na območja, kjer je zanje pripravljenih največ kapacitet.

V Sloveniji povečali kapacitete za begunce

Prostorske zmožnosti za sprejem morebitnega drugega begunskega vala pa v zadnjih dneh še povečujejo, in sicer so jih s pomočjo pripadnikov civilne zaščite dvignili na 6700. Nastanitvene kapacitete so povečali zlasti v Lendavi, Gornji Radgoni, na Šentilju, v Vrhniki, Logatcu in na mejnem prehodu Petišovci, je pojasnil generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But.

Prav tako so nadaljevali s postopki nabave konzervirane prehrane, postelj, odej in pelerin za enkratno uporabo. Nemški in avstrijski Karitas pa sta slovenskim kolegom predala 1000 postelj, odej in spalnih vreč, je povedal But.

Šefic je ob tem izpostavil, da posebno pozornost namenjajo vse hladnejšemu vremenu. Kot je pojasnil, je v zidanih objektih za okoli 1000 migrantov prostora, tudi te kapacitete pa bodo še povečali. Prav tako bo nekaj časa mogoče ogrevati nekatere šotore, vseh pa ne, kar ministrstvu povzroča dodatne skrbi, je povedal.

V zadnjih dneh predstavniki ministrstva po občinah opravljajo delovne sestanke. Tako so že v petek v Gornji Radgoni podrobno analizirali izkušnje, ki so jih pridobili pred dnevi, in se strinjali, da je lokalna skupnost odlično opravila svoje delo. Občino Šentilj pa so obvestili, da bodo na tamkajšnjih parkiriščih postavili nastanitvene centre.

Prav tako so razmere analizirali v Brežicah, kjer so se predstavniki sodelujočih služb strinjali, da je bilo njihovo medsebojno sodelovanje dobro in učinkovito. S sestanki bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh in pretekle izkušnje uporabili pri načrtovanju prihodnjih aktivnosti.

Za mednarodno zaščito v Sloveniji sta v teh dneh zaprosili še dve osebi, tako da jih je skupaj na današnji dan 32, je še povedal državni sekretar. Avstrija je Sloveniji doslej vrnila štiri tujce, s sprejemanjem posameznih tujcev, ki so jih slovenski organi ustavili na zeleni meji, pa je začela tudi Hrvaška.

STA


Najbolj brano