Gripa pojenja

Sezona gripe je po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v izteku. Še dodaten upad okužb dihal in gripe je pričakovati zaradi šolskih počitnic in s tem odsotnosti otrok iz vrtcev, osnovnih in srednjih šol, navajajo.

LJUBLJANA > Sezona gripe je pri nas vrhunec dosegla v začetku februarja. Kot v vsaki sezoni je tudi letos pričakovati, da se v tednih po vrhuncu število obolelih zmanjšuje.

V drugem tednu februarja je zaradi gripe zbolelo približno 80 ljudi na 100.000 prebivalcev, kar je manj kot teden poprej. Ni pa se v tem obdobju zmanjšalo število okužb dihal.

Največ obolelih je med najmlajšimi. V začetku novembra lani se je začela sezona respiratornega sincicijskega virusa, ki pri majhnih otrocih povzroča akutni bronhiolitis. Delež potrjenih okužb s tem virusom je bil v drugem tednu februarja manjši od deset odstotkov, kar pomeni, da se tudi sezona te bolezni izteka, so sporočili z NIJZ.

Ni se pa še umirilo razsajanje gripe drugod po Evropi. V drugem tednu februarja je bila sezona gripe v polnem teku predvsem v državah zahodne in osrednje Evrope. Tako je še 20 držav poročalo o povečani aktivnosti gripe.

V teh državah krožijo zlasti virus gripe AH1N1 in AH3N2 ter virusi tipa B, pri čemer prevladuje AH3N2. V Sloveniji je to sezono prevladoval virus AH1N1.

Vzporedno s sezono gripe je umrljivost pri starejših od 65 let preko običajne umrljivosti porasla v Belgiji, Franciji, na Portugalskem, v Španiji, Švici in Združenem kraljestvu. V teh državah je stopnja umrljivosti pri starejših ljudeh višja kot v preteklih štirih sezonah, navajajo na NIJZ. Slovenija sicer v projektu, v okviru katerega beležijo umrljivost starejših v času gripe, ne sodeluje, zato teh podatkov za Slovenijo ni na voljo.

V omenjenih državah je tudi prevladoval virus gripe AH3N2. Letošnje cepivo proti gripi se ni ujemalo prav s to sestavino cepiva. Zaščita proti AH1N1 in virusu gripe B pa je bila s cepljenjem verjetno učinkovita, še navajajo na NIJZ.

STA


Najbolj brano